Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Απόφαση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας σχετικά με την ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με 150 εκατ. ευρώ για το 2023. Η εφαρμοστική αυτή απόφαση θα προσδιορίζει επίσης και πως θα κατανεμηθεί το ποσό αυτό, δηλαδή σε ποιες κατηγορίες φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας άμεση συνάντηση για τη συζήτηση μιας σειράς θεμάτων, με πηγές του κλάδου να αναφέρουν πως επιδιώκεται το ραντεβού να κλειστεί μέσα στο ερχόμενο τριήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, προεξέχον θέμα στην επικείμενη συνάντηση είναι η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ, που όπως έχουμε αναφέρει αφορούν στο στόχο απομείωσης του clawback, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF).

Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε το Μάρτιο τα ποσά που θα αντιστοιχούσαν στους στόχους απομείωσης του clawback, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το RFF, για τα έτη 2023, 2024 και 2025 σε σχέση με το 2020, και τα οποία θα έπρεπε η πολιτεία να καλύψει στη δαπάνη, εφόσον οι στόχοι δεν επιτυγχάνονταν, βάσει της ρήτρας συνυπευθυνότητας, θα προστίθενται στον προϋπολογισμό του Φαρμάκου, 150 εκατ. ευρώ, 300 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ  αντίστοιχα για κάθε έτος.

Όπως σημειώνει η διάταξη, «το ύψος και η κατανομή της ετήσιας αύξησης των ορίων ανάμεσα στις ανωτέρω κατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης προσδιορίζονται ετησίως με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας».
Αυτή η ΚΥΑ ετοιμάζεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα, πριν τις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν και οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των φαρμάκων, στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής, με τα νέα όρια δαπανών.

Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, λοιπόν, αναμένεται να προσδιορίζει την κατανομή των 150 εκατ. ευρώ που θα αφορούσαν στο στόχο του 2023 σε τρεις επιμέρους κατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης: τις δύο κατηγορίες που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα φάρμακα κοινότητας (που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία) και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), καθώς και την δαπάνη φαρμάκων για τα νοσοκομεία.

Σενάρια κατανομής

Εν όψει της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη εκπρόσωποι της αγοράς ετοίμασαν 5 πιθανά σενάρια κατανομής του πόρου που θα προστεθεί στη δαπάνη, των 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Το πρώτο σενάριο, που θα εφαρμοστεί στον προϋπολογισμό του 2023, αφορά στην ισότιμη κατανομή του ποσού στα 3 επιμέρους κανάλια. Δηλαδή από 50 εκατ. ευρώ σε φάρμακα κοινότητας, ΦΥΚ και νοσοκομειακά.
Το δεύτερο προβλέπει ποσοστά, αναλογικά με την κατανομή του προϋπολογισμού για το 2023, δηλαδή περίπου 47% στην κοινότητα, 33% στα ΦΥΚ και 20% για τα νοσοκομεία.
Το τρίτο σενάριο ακολουθεί αναλογικά τη δαπάνη του 2022 και προβλέπει περίπου 41% για φάρμακα κοινότητας, 33% για ΦΥΚ και 25% για τα νοσοκομειακά.
Το τέταρτο σενάριο προβλέπει ποσοστά υπολογισμένα βάσει των συνολικών επιστροφών της αγοράς το 2022, δηλαδή περίπου 26%, 34% και 40% αντίστοιχα.
Το πέμπτο σενάριο προβλέπει ποσοστά κατ’ αναλογία με το ποσοστό του clawback του 2022, δηλαδή περίπου 21%, 36% και 43%, αντίστοιχα.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεση του επιτελείου του Υπουργείου Υγείας είναι, ανεξάρτητα από τη συνταγή κατανομής που θα επιλεγεί, να ενισχυθεί το ποσοστό που αναλογεί στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, καθώς είναι το πεδίο στο οποίο έλεγχος της υπέρβασης αποδεικνύεται δυσκολότερος.

Μάλιστα, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι να προστεθούν και 50 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία του στόχου απομείωσης του clawback για το 2022, κυρίως στο νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ τα 150 εκατ. ευρώ να διατεθούν αναλογικά στα 3 κανάλια.