Στους πιθανούς κινδύνους για την Ευρώπη από την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, αλλά και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας την Τρίτη στο Star, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Κίνα. Και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο».

Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, είπε ακόμη, δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη. «Θα το πω απλά: ο κορωνοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Η απάντηση είναι όχι, από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και τη φυσική ανοσία, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου ή έχει εκτεθεί σε ένα “κοκτέιλ” παραλλαγών του ιού. Επομένως δεν θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στη Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις».

Για την πιθανότητα κινδύνου από τους Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή του ιού.

Εξήγησε ακόμη ότι τα μέτρα που προτείνονται στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Η διασπορά της νόσου στην Κίνα είναι τεράστια λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Αν νοσήσει κάποιος μερικές ώρες πριν ταξιδέψει, το PCR test είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας ή την Ευρώπη».