Με ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση και λίγο πριν την έναρξη της ανατιμολόγησης των φαρμάκων, έρχεται μέσα στις επόμενες η νέα θετική λίστα, δηλαδή ο κατάλογος των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική λίστα των περίπου 6.900 φαρμάκων θα αναρτηθεί προς διαβούλευση στο site του ΕΟΦ μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.

Λογικά η νέα λίστα θε είναι “βραχύβια” καθώς μετά την εφαρμογή νέων τιμών στα φάρμακα το Φεβρουάριο, θα πρέπει και η συγκεκριμένη λίστα να αλλάξει και πάλι.

Κανονικά η λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων θα έπρεπε να έχει εκδοθεί τον Ιούλιο καθώς βασίζεται στις νέες τιμές που ισχύουν από το προηγούμενο Φεβρουάριο. Όμως αυτό τελικά έγινε με καθυστέρηση το τέλος Σεπτέμβρη. Λίγο πριν την εφαρμογή της όμως στις 17 Οκτωβρίου, με μια αιφνίδια κίνηση, o Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρη την ανακάλεσε.

Σημειώνεται ότι ουσιαστικά όταν τίθενται σε ισχύ η λίστα, εφαρμόζονται και οι αλλαγές στη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα που τους συνταγογραφούνται. Η τελευταία που δημοσιεύτηκε περιλάμβανε αλλαγές οι οποίες θα επιβάρυναν τις τσέπες των ασθενών που λαμβάνουν γενόσημα. Κι αυτό διότι με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης τα περισσότερα γενόσημα αποζημιώνονται στη λιανική τους τιμή και όχι στη λεγόμενη ασφαλιστική τιμή, η οποία για τα περισσότερα φάρμακα που δεν έχουν πατέντα είναι χαμηλότερη.

Αν κάποιος ασθενής επιλέξει φάρμακο του οποίου η λιανική τιμή είναι υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, τότε ο ασθενή πρέπει να πληρώσει και τη διαφορά. Αυτό όμως δεν ίσχυε για τα γενόσημα καθώς τιμή αποζημίωσης και λιανική ήταν ίδιες.

Η πρόσφατη ανάκληση της Λίστας

Ο λόγος της πρόσφατης ανάκλησης της λίστας αφορούσε λοιπόν σε αντιδράσεις λόγω της αύξησης της επιβάρυνσης των ασθενών για σημαντικά φάρμακα. Μάλιστα η επιβάρυνση αυτή εκτιμήθηκε στα 30 εκατ. ευρώ συνολικά.

Ειδικότερα, μετά τη δημοσίευση της λίστας, φάνηκε πως οι αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών, θα αφορούσε και σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες, και δύσκολα θα μπορούσε να καλυφθεί η διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κατηγορίες υψηλής ευαισθησίας, όπως νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, που πέραν των κοινωνικών χαρακτηριστικών τους, δύσκολα οι ασθενείς θα μπορούσαν, για παράδειγμα να μετακινηθούν σε άλλο (πιθανόν φθηνότερο φάρμακο), καθώς διατρέχουν σοβαρό θέμα απορρύθμισης, μεταξύ άλλων.

Έτσι, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να ανακαλέσει τη θετική λίστα και να τη θέσει υπό επανεξέταση, τρέχοντας μοντέλα για να διαπιστωθεί το εύρος του ζητήματος, ώστε να γίνουν και διορθώσεις, σε τεχνικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη διαδικασία λοιπόν ολοκληρώθηκε και άμεσα λοιπόν θα υπάρχει ο νέος κατάλογος ο οποίος δεν θα περιέχει αλλαγές που επιβαρυνουν τους ασθενείς.

Βέβαια, ακόμη και η ίδια η ανάκληση προκάλεσε ανησυχία, αυτή τη φορά στη φαρμακευτική αγορά. Οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, εντείνοντας το αίσθημα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας των φαρμακευτικών εταιρειών. Για αυτό και αναζητούσαν τους λόγους πίσω από την ανάκληση της θετικής λίστας.

Με νέα απόφαση λοιπόν που εκδόθηκε χθες, η κατάργηση της εξίσωσης  λιανικής και τιμής αποζημίωσης ορίστηκε για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 κι έτσι αποφεύγονται αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης

Ελλείψεις φαρμάκων: 3+1 λόγοι που μεγαλώνει το πρόβλημα – Ποια σκευάσματα λείπουν