Με σύνθημα «Να κάνουμε την Ψυχική Υγεία και Ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα», τιμά τη σημερινή Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε την αφορμή για τα κράτη να επαναπροσδιορίσουν τη σημασία της υγείας και της ψυχικής ισορροπίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της.

Μάλιστα, η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους 4 πυλώνες της πολιτικής του ΠΟΥ την πενταετία 2020-25 και το υπουργείο Υγείας της χώρας μας υλοποιεί ένα πρόγραμμα δράσεων για την επίτευξη της ολιστικής ευεξίας και ευημερίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

«Η διασφάλιση της καλής υγείας και της ευημερίας για όλους, και η προώθηση της ψυχικής υγείας αποτελεί τον 3ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει πως καλούμαστε να ενισχύσουμε την καλή μας ψυχική υγεία, να καλλιεργήσουμε, και να αναδείξουμε τις υγιείς πλευρές του εαυτού μας. Σε αυτή τη βάση, η προαγωγή της ψυχικής υγείας αποτελεί ζωτικό μέλημά της Πολιτείας», σημείωσε στην ομιλία της η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Forum για το Wellbeing, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία

Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις με αποτέλεσμα την τρέχουσα διετία να έχει ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε προσωπικό και υποδομές για την υλοποίηση προγραμμάτων που απαντούν στις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας.

«Με έμφαση στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες, ενισχύσαμε άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμους και επίκουρους ψυχιάτρους, και παιδοψυχιάτρους, νομοθετήσαμε 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας και εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Έτσι, σήμερα, δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και φυσικά τον γενικό πληθυσμό», ανέφερε η κυρία Ράπτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναπτύσσονται 8 Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές, ετησίως, ενώ ενισχύθηκαν με νέες κλίνες το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Πάτρας και η Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Επίσης δημιουργήθηκε Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο «Σισμανόγλειο».

Ακόμα στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται δράσεις για τον αυτισμό, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση και το εργασιακό burnout.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους, το υπουργείο Υγείας δημιουργεί ευρύ δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα με έμφαση στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ήδη έχουν εγκαινιαστεί δύο Κέντρα Ημέρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα, αναπτύσσονται προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, με Κινητές Μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, σε λειτουργία έχει τεθεί και το Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ξεκινώντας από το Καστελόριζο και τη Σύμη, και συνεχίζει σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτικής, ενώ ήδη, λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Τηλεψυχιατρικής στη 2η Υγειονομική μας Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. «Μέσα στο 2022, δεχθήκαμε 1214 ραντεβού, εκ των οποίων 493 αφορούν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες», ανέφερε η κυρία Ράπτη.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Η υφυπουργός Υγείας υπενθύμισε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία που υλοποιεί η χώρα μας στο πλαίσιο του οποίου έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης ως «θεραπευτικής», και την υιοθέτηση της «πολιτιστικής συνταγογράφησης».

Σε ίδιο πνεύμα, σε διεθνές επίπεδο, διοργανώθηκε πέρυσι στην Αθήνα, Σύνοδο Κορυφής, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης, που οδήγησε στην υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» από τα 53 κράτη μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης, με την οποία καλούνται τα κράτη να αναπτύξουν πολιτικές για την υποστήριξη και την προώθηση της ψυχικής υγείας, μέσα στα υπάρχοντα συστήματα υγείας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών τους. Ήδη, χρηματοδοτείται νέο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των παιδιών και εφήβων, που θα συμβάλει ενεργά στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους σε όλη την Ευρώπη, με κέντρο αναφοράς τη χώρα μας.