Την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων που είναι ανασφάλιστοι από τη ρύθμιση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων αποκλειστικά από γιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Υγείας, ζητούν η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡευΜΑζήν) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων μπορούν να απευθύνονται μόνο σε γιατρούς της ΠΦΥ και των δημόσιων Νοσοκομείων. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει και εξαιρέσεις που αφορούν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ζητεί τη συμπλήρωση του καταλόγου με τους ανασφάλιστους πολίτες που μπορούν κατ’ εξαίρεση να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για τους πάσχοντες από τα ακόλουθα:

– Νόσο του Parkinson και δυστονίες,

– χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες,

– χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια,

– μυασθένεια,

– φυματίωση,

– κληρονομικό αγγειοοίδημα,

– συγγενή ιχθύαση,

– νόσο του WILSON,

– σακχαρώδη διαβήτη τύπου II ή άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη,

– επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις,

– αγγειοπάθεια BURGER,

– ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα,

– αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού, ψωρίαση,

– νόσος Crohn,

– ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή – ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών,

– νευρολογικά νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.

Και επιπλέον ζητεί να προβλεφθεί ότι η συνταγογράφηση θα αφορά σε όλα τα φάρμακα ανεξαιρέτως, και στους βιολογικούς παράγοντες.

Οι σύλλογοι ασθενών υποστηρίζουν ότι εν μέσω πανδημίας η συνταγογράφηση των ανασφάλιστων μόνο από γιατρούς του ΕΣΥ εκθέτει τους ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα σε κίνδυνο συνωστισμού και μόλυνσης από κορωνοϊό με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πάθησής τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και διάφορες επιστημονικές εταιρείες έχουν επισημάνει την δυσλειτουργία που δημιουργεί το εν λόγω μέτρων. Ενδεικτικά, σε επιστολή της η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), αναφέρει ότι «ο αριθμός των ρευματολόγων που υπηρετεί σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές είναι απελπιστικά μικρός, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς καθόλου ρευματολόγο σε νοσοκομείο ή άλλη δημόσια δομή. Κατά συνέπεια, οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους».

Διαβάστε ακόμη:

Προσωπικός Γιατρός: Από 1η Αυγούστου οι εγγραφές των πολιτών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι περιοχές όπου απαγορεύεται το κολύμπι στην Αττική

Ηπατίτιδα C: Στόχο την εξάλειψή της έως το 2030 έχει θέσει η Ελλάδα