Υποπαραλλαγή της Omicron τροφοδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Πορτογαλία, η οποία έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό μόλυνσης στον κόσμο, απειλώντας ενδεχομένως την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της χώρας.

Η Πορτογαλία κατέγραψε 2.447 νέα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο άτομα κατά μέσον όρο επταημέρου και αυτό το ποσοστό συγκρίνεται αντιστοίχως με τα 449 κρούσματα στην Ισπανία και τα 70 στην Βρετανία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World In Data.

Η Πορτογαλία έχει τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο δείκτη θνητότητας από την Covid-19 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε αύξηση, ωστόσο παραμένουν πολύ κάτω από τις προηγούμενες κορυφώσεις της επιδημίας.

Τουριστικές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για την αναζωπύρωση, δηλώνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Απρίλιο έφθασαν κοντά στα προς της πανδημίας επίπεδα.

Ανω του 90% του πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Ricardo Jorge αναφέρει σε έκθεσή του ότι η υποπαραλλαγή BA.5 της Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19. Η υποπαραλλαγή BA.4 της Omicron έχει επίσης εντοπισθεί στην Πορτογαλία.

Και οι δύο υποπαραλλαγές ήταν υπεύθυνες για το πέμπτο κύμα της επιδημίας στην Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι υποπαραλλαγές αυτές αψήφησαν τα αντισώματα προηγούμενης νόσησης.

«Η Πορτογαλία είναι πιθανόν η ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο δείκτη επιπολασμού σε αυτές της υποπαραλλαγές και αυτό εν μέρει εξηγεί τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που διαπιστώνουμε», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τέμιντο.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει άρει τα περισσότερα μέτρα κατά της επιδημίας, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους τον Απρίλιο και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν την χρήση μάσκας και θα συνεχίσουν την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου στους πλέον ευάλωτους.

Διαβάστε ακόμη:

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: 3.769 κρούσματα, 9 θάνατοι και 131 διασωληνωμένοι

Πώς εξηγείται το «μυστήριο» με τους αιφνίδιους θανάτους ανήλικων το 2022 – Οι απαντήσεις θα δοθούν από τους επιστήμονες