Ενεργοποιείται στις 15 Μαρτίου, ημερομηνία μετάβασης του ΕΣΥ στην κανονικότητα, η νομοθετική διάταξη για τον νέο τρόπο συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με αυτή, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση μόνο σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και όχι και σε ιδιώτες γιατρούς όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά η εξέλιξη της πανδημίας και η τεράστια επιβάρυνση των δομών του συστήματος υγείας με τους COVID ασθενείς δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της. Το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στον μέχρι τότε ισχύοντα τρόπο συνταγογράφησης ώστε να μην αποκλειστούν από τη θεραπεία και τη νοσηλεία τους οι ανασφαλιστοι.

Πλέον όμως και με δεδομένο ότι από το δεύτερο 15νθημερο του Μαρτίου όλες οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας, θα εφαρμοστεί και η σχετική ρύθμιση.

Μέσω αυτής επιχειρείται ουσιαστικά μια μεγάλη αλλαγή στο πεδίο της κάλυψης των ανασφάλιστων αλλά και της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται πως με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης το 2016 είχε δοθεί η δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες να επισκέπτονται όλους τους γιατρούς ιδιώτες και του ΕΣΥ για τις ανάγκες θεραπείας και διάγνωσης.

Πλέον, μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης των ανασφάλιστων στο σύστημα δημόσιας υγείας εκτιμάται πως θα τεθεί υπό νέο και καλύτερα ελεγχόμενο πλαίσιο η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Αντιδράσεις για τη συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους μόνο από γιατρούς του δημοσίου

Κόντρα Πλεύρη – Ξανθού για την περίθαλψη των ανασφάλιστων