*γράφει ο Χρήστος Μπόκας

Σύγκρουση για την νομοθετική «πατρότητα» της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Θάνος Πλεύρης και Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπενθύμισε ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έγινε επι κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού Αδ. Γεωργιάδη. Πρόσθεσε δε, πως τότε είχε προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία που επέτρεπε την νοσηλεία παράνομων μεταναστών μόνο για έκτακτα περιστατικά.

«Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε το νόμο. Δώσατε την δυνατότητα σε όσους παράνομα βρίσκονταν στην χώρα να νοσηλεύονται επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Οι παράνομοι μετανάστες είχαν την δυνατότητα να έχουν έκτακτη εισαγωγή στα νοσοκομεία. Εσείς δώσατε την δυνατότητα να κάνουν και τακτικές επισκέψεις. Άνθρωποι που κατοικούσαν στις γειτονικές χώρες έρχονταν για επεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα. Με τα λεφτά των φορολογούμενων κάνατε κοινωνική πολιτική και μας φωνάζετε για ρατσισμό και ξενοφοβία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.

Απαντώντας ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε μεταξύ άλλων πως ο νόμος της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ «δεν παρείχε φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες» και πως αυτός «ο θεσμός μετά το νόμο του 2016 συρρικνώθηκε». «Βοά η κοινωνία για την πελατειακή σας νοοτροπία. Δεν μπορεί να έρχεστε εδώ και να λέτε ανερυθρίαστα τόσα ψέματα. Η ρύθμιση ανασφάλιστους έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπουργική απόφαση Γεωργιάδη συσσώρευσε κόσμο στις τριμελείς επιτροπές για να σας παρακαλούν. Ζητούσατε την ψήφο τους για να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Την περίοδο Σαμαρά Βενιζέλου οξύνθηκε η υγειονομική φτώχεια στη χώρα. Γιγαντώθηκε ο θεσμός των κοινωνικών ιατρειών και κοινωνικών φαρμακείων, τα όποια δεν παρείχαν φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε έλληνες πολίτες. Αυτός ο θεσμός μετά το νόμο 2016 συρρικνώθηκε. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η κάλυψη. Υπάρχει και ο δείκτης της υγειονομική ανισότητας. Στο πικ των μνημονίων, το 2015 ήταν στο 14,5%. Εμείς το 2019 το παραδώσαμε στο 8%. Αυτό είναι αριστερή και προοδευτική πολιτική».

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου σχολίασε: «Το ΕΣΥ το έφτιαξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και χωρίς ρουσφέτια οι πολίτες μπόρεσαν να έχουν δωρεάν φροντίδα υγείας. Έστω και όψιμα κ. Ξανθέ θυμάστε ότι δεν ήταν τελικά το ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε την χώρα. Ευτυχώς που το θυμάται και η ΝΔ».

Eιδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός – Υπουργείο Υγείας: Σκέφτονται άρση του ασυμβίβαστου για τους ιατρούς του ΕΣΥ

Πλεύρης: Ενδέχεται να παραταθούν οι αναστολές στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και μετά τις 31 Μαρτίου

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 150 παιδιά και νεαροί ενήλικες εκδήλωσαν το σοβαρό σύνδρομο MIS στην Ελλάδα