Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι νεότεροι, όπως προδίδουν τα αριθμητικά δεδομένα, ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson έγινε ανάρπαστο στην ηλικιακή ομάδα 18 – 29 ετών.

Σε πολλές, μάλιστα, περιοχές το μονοδοσικό σκεύασμα είχε εξαντληθεί. Την ίδια στιγμή, έντονη συμφόρηση καταγράφηκε, το τελευταίο 24ωρο, στην πλατφόρμα εμβολιασμού γα τους πολίτες από 30 έως 34 ετών, που άνοιξε το Σάββατο.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτυπώνεται και στον εβδομαδιαίο, κυλιόμενο, μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους.

Έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια.

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τους εμβολιασμούς που ξεπέρασαν τους 96.000 την Παρασκευή, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει 5.402.105 εμβολιασμοί.

Η πρώτη δόση έχει χορηγηθεί σε 3.532.565 πολίτες.

Εν τω μεταξύ, στις 2 Ιουνίου αναμένεται νέα παράδοση σκευασμάτων Johnson & Johnson.

Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η δήλωση που έκανε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης.  Όσα έχουν έρθει τα χρησιμοποιούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται πάνω από το 90% των εμβολίων που καταφθάνουν. «Ο,τι έρχεται το “καταναλώνουμε”» προσέθεσε.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «η Johnson & Johnson  θα φέρει στις 2 Ιουνίου, μια παράδοση που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο».

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία» αφού πλέον όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει πρόσβαση στον εμβολιασμό και σε όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Την ίδια ώρα περίπου χθες, το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό πως όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας δύναται να εμβολιαστεί. Η επίσπευση της διαδικασίας έγινε μετά από την γνωστοποίηση πως παραδόθηκε στην χώρα μας η νέα παρτίδα εμβολίων της Johnson & Johnson. Έτσι, μετά την επιβεβαίωση που ανέμενε η κυβέρνηση για τις παραλαβές των εμβολίων, από την εταιρεία Johnson & Johnson, το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000 δόσεις εμβολίων. Υπενθυμίζεται ότι με το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμβολιάζονταν οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτηθείς για την ενδεχόμενη έγκριση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.