Μοιραίος παραλίγο να αποβεί ο οργασμός για μια 45χρονη γυναίκα από την Πολιτεία του Μισισίπι που, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, βρέθηκε ένα βήμα από τον θάνατο κατά τη διάρκεια του σεξ. Όπως εξήγησαν, η ήδη ταλαιπωρημένη αορτή της δεν άντεξε την έντονη πίεση και υπέστη ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα αορτής, αιμορραγία δηλαδή από το τοίχωμα της κύριας αρτηρίας του σώματος.

Σύμφωνα με την ίδια, κατά την κορύφωση και ενώ βρισκόταν ξαπλωμένη με τα πόδια της να πιέζουν το στήθος της, ένιωσε την πλάτη της να καίει, το στήθος της να σφίγγεται και έναν οξύ πόνο να διαπερνά την καρδιά της. Με τον πανικό να την κυριεύει και νιώθοντας την υγεία της να χειροτερεύει, έσπευσε με τον σύζυγό της στο τμήμα Επειγόντων του τοπικού νοσοκομείου.

Σε πρώτο στάδιο η γυναίκα έλαβε μορφίνη για την ανακούφιση από τον έντονο πόνο και, κατόπιν συσκέψεως, εντατικολόγοι και χειρουργοί συναποφάσισαν την αντιμετώπιση του περιστατικού με συντηρητική (φαρμακευτική) θεραπεία.

Τι είναι το ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα

Οι εξετάσεις στο νοσοκομείο έδειξαν ότι η αρτηριακή της πίεση ήταν 220/140mmHg. Οι γιατροί εντόπισαν διαρροή στην αορτή της, μια κατάσταση γνωστή ως ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα που συμβαίνει σε περιοχές της αρτηρίας που έχουν εξασθενήσει με τον χρόνο εξαιτίας παραγόντων όπως η υπέρταση όταν υπάρξει παράλληλα επιβάρυνση όπως από την έντονη προπόνηση με βάρη ή το σεξ εν προκειμένω που ανεβάζει τους παλμούς. Στην περίπτωση της γυναίκας, οι γιατροί ανέφεραν πως ήταν καπνίστρια επί δύο σχεδόν δεκαετίες.

Η ασθενής έλαβε εξιτήριο τρεις ημέρες μετά την θεραπεία της με αντιυπερτασικά φάρμακα. Ωστόσο οι γιατροί υπογράμμισαν ότι η αιτία πίσω από το περιστατικό υγείας υποδεικνύει ότι η γυναίκα αγνοούσε την πάθησή της και η καθυστερημένη διάγνωση ενδεχομένως να μην απομακρύνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών.

Ένας θανάσιμος κίνδυνος

Το ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα αποτελεί δυνητικά θανάσιμη απειλή. Αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε διαχωρισμό της αορτής για τους μισούς ασθενείς, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 1% για κάθε ώρα χωρίς την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή που θα αποδειχθεί μοιραία για το 40% των πασχόντων. O διαχωρισμός της αορτής είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, με πέντε έως 30 περιστατικά ανά εκατομμύριο ανθρώπων τον χρόνο που «προτιμά» άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η ιατρική ομάδα δήλωσε πως το συμβάν δεν αποτελεί συχνά αναφερόμενο περιστατικό και πρόσθεσαν ότι «η κατανόηση των αλλαγών στον οργανισμό και της έντασης από τη σεξουαλική επαφή καθώς και του τρόπου που επηρεάζουν την αιμοδυναμική μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη δυσμενών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με προϋπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου».

Διαβάστε επίσης:

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Σεξ: Το τεστ που αποκαλύπτει αν η καρδιά σας θα αντέξει

Τέσσερις λόγοι που το σεξ είναι καλύτερο από τη γυμναστική