Οι επεμβάσεις διενεργήθηκαν από τους ιατρούς του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, υπό τη Διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Σπάργια. Να σημειωθεί ότι το ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο νοσοκομείο όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος στην Ευρώπη εκτός Γερμανίας.

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας είναι η δεύτερη συχνότερη βαλβιδοπάθεια στον αναπτυγμένο κόσμο, και οι ασθενείς αυτοί σπάνια υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης, διότι ο κίνδυνος της επέμβασης είναι μεγάλος και τα αποτελέσματα επισφαλή. Εναλλακτικά οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζονται διαδερμικά με κλιπς ή και βαλβίδες που τοποθετούνται όμως ετεροτοπικά, δηλαδή σε άλλες θέσεις μακριά από την τριγλώχινα βαλβίδα. Η νέα μέθοδος της διαδερμικής εμφύτευσης τριγλώχινας βαλβίδας ορθοτοπικά, δηλαδή στην ανατομική θέση της, προσφέρει μία πλήρη και ολοκληρωμένη θεραπεία ελαχίστου κινδύνου. Η μέθοδος, περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας βιολογικής βόειας βαλβίδας μέσω παρακέντησης από τη φλέβα του ποδιού, χωρίς χειρουργική διάνοιξη του στέρνου. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι 2-3 ημερών, με άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ, τονίζει: «Η μέθοδος της εμφύτευσης τριγλώχινας βαλβίδας (EVOQUE, Edwards Lifesciences) έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν λίγους μήνες και των ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες και έχει εφαρμοστεί σε λιγότερους από 1.000 ασθενείς παγκοσμίως σε επιλεγμένα εξειδικευμένα κέντρα. Οι μελέτες έχουν καταδείξει θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η μέθοδος αυτή αναμφίβολα θα προσφέρει μία πολύ αποτελεσματική αλλά και σχετικά απλή και ακίνδυνη θεραπευτική λύση σε πολλούς ασθενείς».

Το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, προσφέρει ολοκληρωμένη και αξιόπιστη αντιμετώπιση όλων των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων με διακαθετηριακές μεθόδους. Οι Ιατροί του Τμήματος έχουν εισαγάγει στην Ελλάδα όλες τις καθιερωμένες πλέον διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων, όπως η εμφύτευση Αορτικής βαλβίδας (TAVI), η επιδιόρθωση μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας με κλιπς (MitraClip, Pascal) και η εμφύτευση μιτροειδούς και πλέον και τριγλώχινας βαλβίδας, καθιστώντας το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ Κέντρο Αναφοράς και Εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.