Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν χιλιάδες φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτά τα φυτοθρεπτικά έχουν αθροιστική και συνεργιστική δράση το ένα με το άλλο, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες στο σώμα.

Κανένα αντιοξειδωτικό από μόνο του δε μπορεί να αντικαταστήσει το συνδυασμό των φυτοθρεπτικών στα φρούτα και τα λαχανικά που επιτυγχάνει τα επιθυμητά αντικαρκινικά οφέλη και άλλα οφέλη για την υγεία.

Το κάθε φρούτο και λαχανικό έχει διαφορετικά φυτοθρεπτικά που δρουν με διαφορετικούς προστατευτικούς μηχανισμούς, έτσι όταν συνδυάζονται μεταξύ τους παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία.

Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι ο συνδυασμός πορτοκαλιού, μήλου, σταφυλιού και βατόμουρου έχει σημαντική συνεργιστική δράση στην αντιοξειδωτική προστασία.

Όταν συνδυάστηκαν αυτά τα τέσσερα φρούτα, χρειάστηκε πολύ μικρότερη δόση του κάθε φρούτου ξεχωριστά (πέντε φορές μικρότερη) για να επιτευχθεί η ίδια αντιοξειδωτκή δραστηριότητα από ό,τι το καθένα μεμονωμένα.

Τα τέσσερα φρούτα έδρασαν συνεργιστικά, τονίζοντας την ανάγκη να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών για μέγιστη προστασία.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα