Τα σταφύλια και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, οποία από πολλούς θεωρείται η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις βιολογικές ιδιότητες των σταφυλιών και του κρασιού, κυρίως ύστερα από μία έρευνα του 1992 που πρότεινε την κατανάλωση κρασιού ως εξήγηση στα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων που παρατηρούνται στη Γαλλία σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Τι δείχνουν οι σύγχρονες κλινικές μελέτες:

Για τα σταφύλια:

  • Τα σταφύλια θεωρούνται ως τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γενικότερα συμβάλλουν στην καλύτερη ισορροπία σακχάρου στο αίμα και άρα στην προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη.
  • Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στις αρθρώσεις. Η προστατευτική αυτή δράση αποδίδεται στις πολυφαινόλες των σταφυλιών οι οποίες φαίνεται ότι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής.
  • Η κατανάλωση 500γρ. σταφυλιών (άσπρων και κόκκινων) καθημερινά για οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με προστασία από καρδιοπάθειες.
  • Η κατανάλωση 7ml/κιλό βάρους χυμού σταφυλιού για 14 μέρες μείωσε παράγοντες που συμβάλλουν στην αθηροσκλήρυνση, και αύξησε την παραγωγή αγγειοδιασταλτικών παραγόντων, μείωσε τα επίπεδα ελευθέρων ριζών (τοξικές ουσίες με επιβλαβείς δράσεις), αύξησε τα επίπεδα της βιταμίνης Ε (ισχυρό αντιοξειδωτικό) στο αίμα. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την καρδιοπροστατευτική ιδιότητα του χυμού σταφυλιού.

Για το κρασί:

  • Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL) στο αίμα και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), συμβάλλοντας έτσι σε προστασία από εμφάνιση καρδιοπαθειών.
  • Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει στο αίμα τα επίπεδα των λιπαρών οξεών ω-3, που αποτελούν φυσική «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.
  • Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης μειώνοντας την ανθεκτικότητα των κυττάρων στην ινσουλίνη (την κύρια ορμόνη που μεταβολίζει τη γλυκόζη) από τον οργανισμό συμβάλλοντας έτσι σε προστασία από τον διαβήτη.

Μύθος και πραγματικότητα

Πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τα σταφύλια από τη διατροφή τους για να μην πάρουν βάρος. Στην πραγματικότητα η ποσότητα των θερμίδων που παίρνουμε καταναλώνοντας σταφύλια δεν διαφέρει σημαντικά από των υπόλοιπων φρούτων. Για παράδειγμα, 80γρ. σταφυλιών (15-20 ρώγες) περιέχουν 70 θερμίδες. Αυτό που «παχαίνει» είναι η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ