Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουμά, δυστυχώς, απορροφάται πολύ δύσκολα από το σώμα και οι δόσεις που χρησιμοποιούνται στις μελέτες σε ζώα δεν επιτυγχάνονται εύκολα με συμπληρώματα.

Ωστόσο, η παραδοσιακή σοφία μάς δείχνει και πάλι τον δρόμο. Στην παραδοσιακή ινδική κουζίνα το κάρι αναμειγνύεται με πιπέρι ή τζίντζερ, ουσίες που αυξάνουν σημαντικά την απορρόφηση από τα εντερικά τοιχώματα στο αίμα.

κουρκουμάς

Η ανάμειξη του κουρκουμά με μαύρο πιπέρι διαλυμένο μέσα σε λάδι, κατά προτίμηση ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή λιναρόσπορου, αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Συστάσεις

  • Προσθέστε κουρκουμά στα φαγητά σας, για να δίνετε γεύση στο ρύζι, στις σαλάτες, στις σούπες και σε άλλα πιάτα.
  • Προσθέστε λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι σε αυτά τα πιάτα, για να αυξάνετε την απορρόφηση του κουρκουμά από το σώμα.
  • Τρόπος για να χρησιμοποιείτε κουρκουμά στις συνταγές σας: ανακατέψτε 1 κουταλάκι σκόνη κουρκουμά με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μπόλικο μαύρο πιπέρι. Προσθέστε το μείγμα σε λαχανικά, σούπες, ρύζι και σάλτσες για σαλάτα.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα