Είτε μέσα σε smoothies με φρούτα, είτε στο πρωινό μαζί με βρόμη είτε απλά στο ταπεινό γιαούρτι, ο λιναρόσπορος για πολλούς έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής. Πλούσιος σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, όπως καλύτερη καρδιαγγειακή και εντερική υγεία. Εάν, όμως, τον καταναλώνετε ολόκληρο, οι προσπάθειές για καλύτερη υγεία μπορεί να είναι μάταιες.

Ο λιναρόσπορος, αν και δεν διαθέτει έντονη γεύση, προστίθεται συχνά για την υφή του, αλλά κυρίως για τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά και τις τεκμηριωμένες ευεργετικές του ιδιότητες. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται ολόκληρος, περνά σε μεγάλο βαθμό άπεπτος από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην απορροφά σχεδόν κανένα από τα ωφέλιμα συστατικά του.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης

Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να καταναλώσουμε τον λιναρόσπορο είναι αλεσμένος. Γι’ αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μύλο καφέ ή ισχυρό μπλέντερ και να τον προσθέσετε φρέσκο στα γεύματά σας. Καλό είναι να αλέθεται κατά προτίμηση λίγο πριν τη χρήση, καθώς τα πολύτιμα λιπαρά του οξειδώνονται γρήγορα.

Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Ο λιναρόσπορος συγκαταλέγεται επάξια στις τροφές που αποκαλούμε superfoods, όπως και πολλοί άλλοι σπόροι. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, στη μείωση των φλεγμονών και στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων. Έχει επίσης τεκμηριωθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, ενώ παρουσιάζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, υποστηρίζοντας έτσι την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης λιγνάνες, δηλαδή φυτοοιστρογόνα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.

Μια εναλλακτική στο αυγό 

Στη vegan διατροφή, ο αλεσμένος λιναρόσπορος αξιοποιείται ευρέως ως φυσικό υποκατάστατο αυγού. Όταν αναμειγνύεται με νερό, αποκτά παχύρρευστη υφή, καθιστώντας τον ιδανικό για χρήση σε παρασκευές όπως κέικ και άλλες συνταγές που απαιτούν συγκολλητική δράση. Για να αντικαταστήσετε ένα αυγό, αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό και αφήστε το μείγμα να σταθεί για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.

Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να εντάξετε τον λιναρόσπορο στη διατροφή σας, φροντίστε να το κάνετε σωστά. Επιλέξτε την αλεσμένη μορφή του, ώστε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις ευεργετικές του ιδιότητες και να συμβάλετε ουσιαστικά στην υγεία σας.

Διαβάστε επίσης 

Καρκίνος μαστού: Οι πολύτιμοι σπόροι που μειώνουν τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι δημοφιλείς σπόροι που προστατεύουν

Ευερέθιστο Έντερο: Ο σπόρος – υπερτρόφιμο με τη θεραπευτική δράση