Η κουζίνα σας ίσως κρύβει πολύτιμα μυστικά για την επιβράδυνση της γήρανσης, πιο αποτελεσματικά από άλλες, ακριβές λύσεις. Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η συστηματική κατανάλωση τροφίμων όπως το τσάι, τα μούρα και το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της λεγόμενης «επιγενετικής ηλικίας» -ενός δείκτη που μετρά την πραγματική βιολογική κατάσταση του οργανισμού, πέρα από το χρονολογικό έτος γέννησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι ακολούθησαν μια συγκεκριμένη διατροφική προσέγγιση παρουσίασαν μείωση της βιολογικής τους ηλικίας κατά πάνω από 2 χρόνια, μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες. Πρόκειται για μια ουσιαστική «επανεκκίνηση» του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, χωρίς να απαιτούνται παρεμβατικές ή δαπανηρές θεραπείες -απλώς συγκεκριμένες τροφές.
Συνηθισμένα τρόφιμα μεν, ασυνήθιστα οφέλη δε
Τα ωφέλιμα αυτά συστατικά δεν είναι εξωτικά ή δυσεύρετα. Αντιθέτως, πρόκειται για προϊόντα που βρίσκονται εύκολα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ:
- πράσινο τσάι,
- τσάι oolong,
- κουρκουμάς,
- δεντρολίβανο,
- σκόρδο
- και διάφορες ποικιλίες μούρων.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging έδειξε ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν στενή συσχέτιση με την επιβράδυνση της βιολογικής φθοράς. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα δεδομένα δείχνουν συσχετισμό και όχι απόδειξη αιτιώδους σχέσης -δηλαδή, η κατανάλωση αυτών των τροφών συνδέθηκε με μείωση της επιγενετικής ηλικίας, χωρίς να αποδεικνύεται ότι την προκαλεί.
Πώς αυτά τα τρόφιμα μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης Methylation Diet and Lifestyle (MDL) και περιλάμβανε 43 υγιείς άνδρες, ηλικίας 50 έως 72 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που συνέχισε τον συνηθισμένο τρόπο ζωής και μια πειραματική που ακολούθησε ειδικό διατροφικό πρωτόκολλο. Αυτό περιλάμβανε -πέρα από τις τροφές -καθορισμένες συστάσεις για ύπνο, φυσική άσκηση και καθημερινό διαλογισμό, ωστόσο στη δευτερογενή ανάλυση δεν καταγράφηκε η συμμόρφωση στους παράγοντες αυτούς, και έτσι η επίδρασή τους στην επιγενετική ηλικία παραμένει αδιευκρίνιστη.
Μετά από 8 εβδομάδες, αναλύθηκαν δείγματα σάλιου για την αξιολόγηση των αλλαγών στη μεθυλίωση του DNA. Αν και η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε μέση απώλεια βάρους 4,6 κιλών (σε σύγκριση με αύξηση 0,9 κιλών στην ομάδα ελέγχου), η απώλεια κιλών δεν εξηγεί την πτώση στη βιολογική ηλικία.
Αντιθέτως, η κατανάλωση τέτοιων τροφών συσχετίστηκε με ανεξάρτητη μείωση της επιγενετικής ηλικίας, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη οι αρχικές διαφορές στη βιολογική ηλικία και το βάρος των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερα, άτομα που ήταν επιγενετικά γηραιότερα από τη χρονολογική τους ηλικία στην αρχή της μελέτης, φάνηκε να ανταποκρίνονται καλύτερα και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση.
Ποιο είναι το «κλειδί» της αντιγηραντικής δράσης αυτών των τροφών; Οι βιοδραστικές ουσίες που περιέχουν -όπως η EGCG στο πράσινο τσάι, η κουρκουμίνη στον κουρκουμά, η αλλικίνη στο σκόρδο, οι ανθοκυανίνες στα μούρα και το ροσμαρινικό οξύ στο δεντρολίβανο -φαίνεται να επηρεάζουν ένζυμα και κυτταρικές οδούς που σχετίζονται με τη γήρανση. Ωστόσο, οι μηχανισμοί αυτοί έχουν κυρίως τεκμηριωθεί σε πειραματικά και κυτταρικά μοντέλα και λιγότερο σε ανθρώπινες κλινικές δοκιμές, γεγονός που απαιτεί προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων.
Προσιτή οικονομικά στρατηγική αντιγήρανσης
Σε αντίθεση με τις πολύπλοκες και συχνά δαπανηρές θεραπείες αντιγήρανσης ή τα συμπληρώματα διατροφής, οι τροφές που εξετάστηκαν στη μελέτη αυτή είναι προσιτές και μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ακόμη και μια ημερήσια μερίδα από αυτές τις τροφές σχετίστηκε με σημαντικές μεταβολές σε βιολογικούς δείκτες γήρανσης.
Ωστόσο, η γενίκευση των ευρημάτων είναι περιορισμένη, καθώς το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό, αφορούσε αποκλειστικά άνδρες και σε ποσοστό 81% ήταν λευκοί. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερες και πιο ποικιλόμορφες μελλοντικές μελέτες. Επιπλέον, η αξιολόγηση της διατροφής βασίστηκε σε αυτοαναφορές των συμμετεχόντων, κάτι που ενέχει κίνδυνο μεροληψίας. Παρότι ενισχύθηκε με δείκτες στο αίμα, οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω τρόφιμα μπορεί να είναι ένας πρακτικός και προσιτός τρόπος για να επηρεάσετε τη βιολογική σας γήρανση, χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο από ένα φλιτζάνι τσάι, μια χούφτα μούρα ή μια δόση κουρκουμά.
Διαβάστε επίσης
Πεπτικό: Τι βάζουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ τους για το καλό του εντέρου
Μακροζωία: Κερδίστε δύο επιπλέον χρόνια ζωής πίνοντας καθημερινά αυτό το δημοφιλές ρόφημα
Το αγαπημένο γλυκό που μπορεί να μειώσει κατά 21% τον κίνδυνο διαβήτη