Παρά τη μεγάλη δημοφιλία τους και την αδυναμία που τους δείχνουμε – ιδίως σε στιγμές συντροφιάς ή χαλάρωσης -, ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ενδέχεται να απειλούν σοβαρά την καρδιαγγειακή μας υγεία. Η καρδιολόγος Δρ. Lauren Baldwin προειδοποιεί ότι «ορισμένες από τις πιο κοινές διατροφικές μας επιλογές μπορεί να λειτουργούν υπονομευτικά για την καρδιά, ακόμα κι αν καταναλώνονται περιστασιακά». Σύμφωνα με την ειδικό, 4 κατηγορίες τροφίμων ξεχωρίζουν για την επιβλαβή επίδρασή τους.
Οι 4 κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα πατατάκια και, γενικότερα, τα επεξεργασμένα σνακ. Πρόκειται για τρόφιμα φτωχά σε θρεπτική αξία, τα οποία «γεμίζουν» τον οργανισμό με κενές θερμίδες, χωρίς να παρέχουν βασικές βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικές ίνες. Όπως επισημαίνει η Δρ. Baldwin, «παρά την υψηλή θερμιδική τους απόδοση, στερούνται ζωτικών συστατικών και ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».
Η επόμενη κατηγορία αφορά το fast food, που αν και συχνά προσφέρει γευστική ικανοποίηση, μπορεί να εμπεριέχει τρανς λιπαρά – γνωστά για τη συμβολή τους στην αύξηση της χοληστερόλης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πολλά εστιατόρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά στις παρασκευές τους, με αποτέλεσμα οι επιλογές αυτές να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την καρδιαγγειακή υγεία».
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το κόκκινο κρέας – βοδινό ή χοιρινό – που, σύμφωνα με την ειδικό, περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την παρουσία ενώσεων, όπως η τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO), οι οποίες «παράγονται κατά τη διάσπαση του κρέατος στο έντερο και έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου».
Το ποπ κορν του κινηματογράφου, αν και αθώο στην όψη, συγκαταλέγεται επίσης στις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται. Ο λόγος είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε αλάτι και η χρήση λιπαρών στοιχείων, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. «Συχνά περιέχει κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, ενώ όταν εμπλουτίζεται με αρωματικό βούτυρο, η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη», εξηγεί η Δρ. Baldwin.
Τι να προτιμήσουμε για την καρδιαγγειακή μας υγεία
Η επιστημονική κοινότητα δεν περιορίζεται μόνο στις προειδοποιήσεις. Αντιθέτως, δίνει κατευθύνσεις για μια πιο «προστατευτική» διατροφή. Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών σε σχέση με τις ζωικές σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους επί 30 χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η υποκατάσταση των ζωικών με φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε έως και 27% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων».
Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Frank Hu, τονίζει: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και εντάσσοντας στη διατροφή μας περισσότερα φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά την καρδιαγγειακή μας υγεία».
Στις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης συγκαταλέγονται: φακές, φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, τόφου, τέμπε, κινόα και μυκοπρωτεΐνη.
Οι «θησαυροί» της θάλασσας και τα δημητριακά ολικής άλεσης
Πέρα από τις φυτικές επιλογές, η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Όπως προτείνει ο Δρ. John Burke, ιατρός, «η κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο φρέσκος τόνος, δύο φορές την εβδομάδα, παρέχει σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δρουν προστατευτικά έναντι πληθώρας καρδιολογικών παθήσεων». Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι επίσης γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές τους ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η συμβολή των δημητριακών ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί μια εξαιρετική, χωρίς γλουτένη επιλογή, πλούσια σε μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με πολλαπλά οφέλη για την καρδιά» προσθέτει ο Δρ. Burke.
Διαβάστε επίσης
Καρδιά: Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης στα 50
Το γλυκό που «αγαπά» την καρδιά – Τα 6 oφέλη της μαύρης σοκολάτας
To τρόφιμο-βάλσαμο για την καρδιά που συστήνει ο γιατρός – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα