Η αφοσίωση στη Μεσογειακή διατροφή πιθανώς να συνδέεται με λιγότερη γνωστική φθορά στους γηραιότερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη που διενήργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maine και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Στη σχετική δημοσίευση στο Nutritional Neuroscience, οι επικεφαλής Alexandra Wade, Merrill Elias και Karen Murphy εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της Μεσογειακήw διατροφήw και της γνωστικής λειτουργίας σε ένα δείγμα ηλικιωμένων ανθρώπων που συμμετείχαν στη μακροχρόνια μελέτη Maine-Syracure (MSLS).

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε το 1974 από την ίδια τη Δρ. Elias, με αντικείμενο τη γήρανση, την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα δεδομένα στα οποία βασίστηκαν οι εκτιμήσεις των ερευνητών προήλθαν από 1.000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν από την περίοδο της ενηλικίωσής τους μέχρι και την τρίτη ηλικία, αλλά και από 2.400 ακόμα άτομα που παρείχαν άλλα διεπιστημονικά δεδομένα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η Μεσογειακή διατροφή έχει ήδη συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, ωστόσο η πλειοψηφία των σχετικών μελετών αφορούσε Μεσογειακούς πληθυσμούς, καθιστώντας τα ευρήματα ασαφή για τους κατοίκους εκτός της περιοχής της Μεσογείου.

Στους Αμερικανούς συμμετέχοντες της συγκεκριμένης μελέτης, η Δρ. Wade και οι συνεργάτες της βρήκαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή διατροφή, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το λευκό κρασί, παρουσίαζαν μετρίως χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής φθοράς στην οπτικοχωρική οργάνωση και μνήμη, στην προσοχή και τη γενική γνωστική λειτουργία, για μια περίοδο πέντε ετών.

Η παρατηρητική αυτή μελέτη δεν μπόρεσε να αναδείξει αιτιώδεις σχέσεις, τα ευρήματα, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι η αφοσίωση στη Μεσογειακή διατροφή μπορεί πράγματι να καθυστερήσει τη γήρανση και τη γνωστική φθορά που σχετίζεται με κάποια ασθένεια, δηλαδή έναν από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την άνοια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι απαραίτητο οι μελλοντικές μελέτες να εξετάσουν πιθανούς συσχετισμούς της Μεσογειακής διατροφής, όπως οι βιολογικοί παράγοντες ή η συνολικά καλή υγεία, ως μια πιθανώς θετική επιρροή στη γνωστική λειτουργία.