Sponsored Content 


Είναι χιλιάδες τα χρόνια από τη Λίθινη Εποχή και εκατοντάδες από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, εποχές που το περίσσιο σωματικό βάρος ήταν ένδειξη ευημερίας, δύναμης και γονιμότητας. Πάνε 200 περίπου χρόνια από το τέλος της Βιομηχανικής Επανάστασης και τον κομβικό της ρόλο στην άνοδο της παχυσαρκίας, από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε η υπερβαρότητα άρχισε να στιγματίζεται ως αισθητικό πρόβλημα και κυκλοφόρησε ο πρώτος διατροφικός οδηγός για την απώλεια βάρους από τον William Banting, το 1863.

Η ιστορία της παχυσαρκίας είναι μακρά. To 1962 θα προταθεί για πρώτη φορά το γενετικό της υπόβαθρο από τον James V. Neel, τις δεκαετίες του 1980 και 1990 θα αρχίσει να απασχολεί ως μείζον ζήτημα υγείας που δημιούργησαν οι κακές διατροφικές συνήθειες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, ενώ σήμερα, μετά από πολυετή και επισταμένη έρευνα, αναγνωρίζεται ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα· οι ρίζες του απλώνονται στη γενετική, την επιγενετική, την ψυχική υγεία, τον τρόπο ζωής, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ οι συνέπειές του πλήττουν συνολικά την υγεία, αυξάνοντας κυρίως τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Παρά την τεράστια πλέον γνώση, τα ακριβή αίτια πίσω από τη σύγχρονη, όπως χαρακτηρίζεται, επιδημία παραμένουν ασαφή. Στον αντίποδα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2022:

  • 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως ήταν στο φάσμα της παχυσαρκίας
  • συγκριτικά με το 1990, τα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν υπερδιπλάσια στους ενήλικες και τετραπλάσια στους εφήβους
  • 2,5 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι (43%) και 890 εκατομμύρια εξ αυτών παχύσαρκοι (16%)
  • 37 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα
  • περισσότερα από 390 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών ήταν υπέρβαρα, εκ των οποίων τα 160 εκατομμύρια με παχυσαρκία.

Τα παραπάνω θα μπορούσε να συνοψίζει η εικόνα της Ελλάδας: η παχυσαρκία και υπερβαρότητα αφορούν 4 στα 10 παιδιά 2-14 ετών και 6 στους 10 ενήλικες. Κάθε χρόνο, η παχυσαρκία στοιχίζει στην εθνική οικονομία πάνω από 4 δις ευρώ, μεταξύ 1.400 και 15.000 ευρώ κατ’ άτομο για τη διαχείριση της νόσου και σχετιζόμενων με αυτή συννοσηροτήτων.

«Βλέπουμε παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού να υποφέρουν από νοσήματα που συνδέονται με υπερβολικό βάρος, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση» έχει επισημάνει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας για την αναγκαιότητα και αξία της Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα «action4obesity», ενός σχεδίου που στοχεύει στη μείωση του επιπολασμού της νόσου σε παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2025, μέσα από δραστηριότητες και υπηρεσίες για τα ίδια όσο και τους γονείς, με συμμετοχή διατροφολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών καθώς και παιδιάτρων και άλλων ειδικοτήτων για παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά με εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές.

Ο σύμμαχος στην προώθηση της καλής διατροφής

Ο δρόμος για τη νίκη είναι δύσκολος και οι σύμμαχοι αναγκαίοι. Η ΔΕΛΤΑ, μια εταιρεία που προσφέρει καθημερινά, για περισσότερα από 70 χρόνια, προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας, αποδεικνύεται πολύτιμος συμπαραστάτης στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, υπέρ της προώθησης της καλής διατροφής.

Στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξής της εντάσσεται και η στρατηγική συνεργασία της με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Πρόκειται για ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συμβολή της καλής διατροφής στην επίτευξη των εθνικών στόχων δημόσιας υγείας, μέσα από ένα πλάνο τριών επιπέδων που περιλαμβάνει:

  • την εφαρμοσμένη έρευνα, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης, καινοτόμων συστατικών τροφίμων και νέων τεχνολογιών για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, μέσα από την πρακτική εξάσκηση αποφοίτων και τελειόφοιτων επιστημόνων διατροφής και διαιτολογίας σε θέματα τροφίμων στη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης της ΔΕΛΤΑ.
  • την εκπαίδευση των μελών του ΠΣΔΔ, σε θέματα διατροφικής καινοτομίας, αποτελεσματικής επικοινωνίας και δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους.
  • τη διοργάνωση κοινών δράσεων, ώστε να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη της καλής διατροφής στην υγεία των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Χρήστος Τσόλκας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ, Φανή Πρεβέντη, Πρόεδρος του ΠΣΔΔ

Η νέα σύμπραξη επισφραγίζει ξανά τον ρόλο της ΔΕΛΤΑ ως μιας από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες εγχώριες εταιρείες τροφίμων που θέτει διαρκώς όλο και υψηλότερους στόχους, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό μέσο στην ανάδειξη της δύναμης και των πολλαπλών οφελών της καλής διατροφής στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη.

Γάλα: η πρώτη τροφή στο οπλοστάσιο κατά της παχυσαρκίας

Το γάλα, η πρώτη τροφή του ανθρώπου, αλλά και τα γαλακτομικά προϊόντα αποδεικνύονται διαχρονικά πολύτιμα όπλα στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους. Την τελευταία δεκαετία, πλήθος επιστημονικών μελετών από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς όπως το Imperial College Λονδίνου (2019), η Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων (2011) και οι Σχολές Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ (2014) και της Σεντζέν στην Κίνα (2022), έχουν επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής για τα παιδιά και αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη.

Η ΔΕΛΤΑ, κορυφαία εταιρεία γαλακτοβιομηχανίας, συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω της διατροφής, φροντίζοντας για προϊόντα κορυφαίας ποιότητας χάρη στη μελέτη και έρευνα της επιστημονικής της ομάδας.

Οι άνθρωποί της, με χρήση σύγχρονων τεχνικών και μεθοδολογιών που τους επιτρέπουν να δοκιμάζουν γρήγορα και σε πραγματικές συνθήκες νέες καινοτόμες ιδέες για προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας -τα οποία διατίθενται στους καταναλωτές μετά από την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων και διαδικασιών– κατάφεραν τα δύο τελευταία χρόνια:

Πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ομάδα της ΔΕΛΤΑ:

  • διασφάλισε ότι πάνω από το 75% των φυτικών ροφημάτων, χυμών και τσαγιών που παράγει δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα,
  • δημιούργησε δύο νέους φυσικούς, λειτουργικούς (functional) χυμούς Life με ποικιλία φρούτων και μπαχαρικών, πλούσιους σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, ώστε να προσφέρουν ενέργεια και ευεξία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στόχος της ΔΕΛΤΑ είναι η αποδοτικότερη χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων σε κάθε στάδιο και επίπεδο της λειτουργίας της εταιρείας

Τα παραπάνω προϊόντα είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά παράδοση πρωτοπορίας και ποιότητας της εταιρείας που παρήγαγε: το πρώτο ομογενοποιημένο φρέσκο γάλα, το γάλα χωρίς λακτόζη -και το πρώτο στην κατηγορία για μικρά παιδιά-, την πρώτη επαγγελματική σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, τα πρώτα γιαούρτια ενηλίκων με φρούτα, τα πρώτα βρεφικά γιαούρτια με έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που άλλαξαν τα δεδομένα στη βρεφική διατροφή, το κρεμώδες στραγγιστό με την πατενταρισμένη τεχνική της διπλοστράγγισης, την πρώτη συσκευασμένη φέτα σε άλμη, τους πρώτους χυμούς ψυγείου, τον πρώτο φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το πρώτο εργαστήριο μοριακής βιολογίας στη βιομηχανία τροφίμων.

Αυτές οι διαχρονικές επιδόσεις της στην καινοτομία έφεραν τη βράβευσή της από τον Economist με το Beyond Innovation Award 2023.

ΔΕΛΤΑ: όπως Διάρκεια, όπως Δράση

Η ΔΕΛΤΑ, με στόχο τη διαρκή προώθηση της ποιοτικής, ασφαλούς, προσβάσιμης και απολαυστικής για όλους διατροφής, αναπτύσσει επιπλέον υποστηρικτικές δράσεις για την υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών, εδραιώνοντας τον ρόλο της ως σύμμαχος της εθνικής προσπάθειας για το τέλος της επιδημίας παχυσαρκίας στη χώρα.

  • Σωστές επιλογές από μικρή ηλικία

Οι καλές διατροφικές συνήθειες μαθαίνονται από την παιδική ηλικία, ιδίως όταν διδάσκονται με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Αυτό ήταν το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής και σπατάλης τροφίμων για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, που ανέπτυξε η ΔΕΛΤΑ σε συνεργασία με την πλατφόρμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων The Why Community

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όλης της χώρας με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν, να μάθουν και να ανακαλύψουν την αξία και τα οφέλη της καλής διατροφής και της φροντίδας του περιβάλλοντος, προετοιμάζοντας τα για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον.

  • “Good Food for Thought” 

Με σκοπό την ανάδειξη της καλής διατροφής ως ένα εύκολο, ρεαλιστικό και απολαυστικό τρόπο ζωής, όπου όλα χωράνε στο πιάτο μας, οι άνθρωποι της ΔΕΛΤΑ δημιούργησαν από κοινού με το pod.gr τη σειρά podcast “Good Food for Thought”.

Από αριστερά: Νάνσυ Ζαμπέτογλου, δημοσιογράφος, Νίκος Γδοντέλης, βιολόγος και ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων ΔΕΛΤΑ, Νίκη Λυμπεράκη, δημοσιογράφος

Μέσα από ιστορίες της καθημερινότητας, χιούμορ και επιστημονικά δεδομένα, η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη και οι καλεσμένοι της συζητούν για όλα όσα απασχολούν γύρω από τη διατροφή όπως «Καλή διατροφή ίσον δίαιτα; Υπάρχουν καλές και κακές τροφές; Τι ρόλο παίζει η ψυχολογία και τα socialmedia στις διατροφικές επιλογές που κάνουμε; Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για το φαγητό; Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από θέματα διατροφής;».

Τα παραπάνω και πολλά ακόμη ερωτήματα αποτελούν τη βάση έξι απολαυστικών επεισοδίων, που βοηθούν να ανακαλύψουμε το δρόμο για την καλή διατροφή, ξεπερνώντας εμπόδια, στερεότυπα και μύθους.