Μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για ενήλικες με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο Renal Failure. Η μελέτη αγγίζει ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει 850 εκατομμύρια περίπου ανθρώπους παγκοσμίως και περισσότερο το 1 εκατομμύριο στη χώρα μας.

Η ομάδα ερευνητών από το Peking Union Medical College Hospital της Κίνας με επικεφαλής τον Qidong Ren, εξέτασε τις συνδέσεις μεταξύ  μακροθρεπτικών συστατικών (λιπαρά, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες) και του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία σε 3.683 ενήλικες με ΧΝΝ στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ΧΝΝ κινδύνευαν λιγότερο όταν προσλάμβαναν το 30%-45% της ενέργειάς τους από υδατάνθρακες (σε σύγκριση με το 60%) και το 5%-20% της ενέργειάς τους από ζάχαρη (σε σύγκριση με το 40%).

Στη συνέχεια, αναλύοντας την ισόποση πρόσληψη θερμίδων από διαφορετικές αναλογίες μακροθρεπτικών, διαπιστώθηκε ότι η αντικατάσταση της προσλαμβανόμενης ενέργειας από υδατάνθρακες με πρωτεΐνη (έως 30%) ή/και η αντικατάσταση της ζάχαρης από προϊόντα χαμηλά σε υδατάνθρακες (έως 55%) μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ενώ η συνολική πρόσληψη ενέργειας παρέμεινε σταθερή.

Ο επικεφαλής ερευνητής δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές οδηγίες προς τους ασθενείς με ΧΝΝ θα πρέπει να δίνονται σύμφωνα με το τρέχον διατροφικό τους πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων. Παρατηρήσαμε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου με τη μικρότερη πρόσληψη υδατανθράκων καθώς και με την αντικατάσταση των υδατανθράκων με πρωτεΐνες. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με ΧΝΑ. Ωστόσο, απαιτούνται μακροχρόνιες και μεγαλύτερου πληθυσμιακού δείγματος μελέτες για να προσδιοριστεί πληρέστερα η επίδραση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε ασθενείς με ΧΝΝ»

Σημειώνεται ότι οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον γενικό πληθυσμό συστήνουν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες και κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της αναγκαίας ενέργειας από πηγές πρωτεΐνης. Οι συστάσεις του οργανισμού διαφοροποιούνται για τα άτομα με ΧΝΝ και προτείνουν μικρότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, τα υψηλά επίπεδα των οποίων θεωρείται ότι επιταχύνουν την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που προστατεύει από τη χρόνια νεφρική νόσο

Χρόνια νεφρική νόσος: Νέα θεραπεία αντικαθιστά τη μεταμόσχευση

Γενετικό τεστ «φωτίζει» τα αίτια της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου