Το μαγνήσιο είναι από τα πολυτιμότερα μέταλλα για την ανθρώπινη υγεία. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, από τους μύες μέχρι τον εγκέφαλο, τα νεφρά και την καρδιά. Αποτελεί, επίσης, βασικό στοιχείο του μεταβολισμού κύριων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, ρυθμίζοντας παράλληλα και τα επίπεδα άλλων μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει, επιπροσθέτως, το μαγνήσιο με καλύτερη ποιότητα ύπνου, η οποία αποτελεί, με τη σειρά της, βασικό δείκτη υγείας. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, συνιστάται να καταναλώνετε περίπου 400 mg την ημέρα.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα μέταλλο που παρουσιάζει εύκολα ελλείψεις από τον οργανισμό, εξαιτίας παραγόντων όπως το έντονο στρες ή οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι στρέφονται στα συμπληρώματα μαγνησίου, για να αναπληρώσουν τις ελλείψεις που παρουσιάζονται.

Προτού ανατρέξετε στα φαρμακευτικά σκευάσματα, ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσετε στη διατροφή σας, ώστε να διαπιστώσετε εάν περιέχει τις απαραίτητες τροφές για να αναπληρώσετε τα επίπεδα μαγνησίου που λείπουν από τον οργανισμό σας.

Εντάξτε στη διατροφή σας αυτές τις πέντε τροφές, που θεωρούνται κορυφαίες πηγές μαγνησίου:

Μαύρη σοκολάτα

Αυτά είναι καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας, οι οποίοι έψαχναν ένα επιχείρημα για να την καταναλώνουν χωρίς τύψεις. Μόλις 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν τη σημαντική ποσότητα των 65mg μαγνησίου. Η αγαπημένη λιχουδιά αποτελεί επίσης πολύτιμη πηγή σιδήρου, χαλκού, αλλά και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Αβοκάντο

Αυτό το εξωτικό φρούτο βρίσκεται στο προσκήνιο κυρίως εξαιτίας των ωφέλιμων ιδιοτήτων του στην ανθρώπινη υγεία. Ένα αβοκάντο μεσαίου μεγέθους περιέχει σχεδόν 60 mg μαγνησίου. Το φρούτο με το ζωηρό πράσινο χρώμα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ είναι πλούσιο και σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, όλα πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια πολύτιμη φυτική τροφή, καθώς δεν αποτελούν μόνο μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, αλλά προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες μαγνησίου (35-60mg).

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους στη χλωροφύλλη, το βασικό στοιχείο της οποίας είναι το μαγνήσιο. Εξαιτίας αυτού, λοιπόν, τροφές όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα χόρτα αποτελούν εξαιρετικές πηγές μαγνησίου. Μόλις ένα φλιτζάνι λαχανικών περικλείει περίπου 160 mg μαγνησίου, αλλά και πολλών ακόμη χρήσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων, καθώς και βιταμινών C, A και K.

Μπανάνες

Η μπανάνα αποτελεί το αγαπημένο φρούτο πολλών και έχει κατεξοχήν ταυτιστεί με το κάλιο. Παρ’ όλα αυτά, εμπεριέχει και σημαντική ποσότητα μαγνησίου, (περίπου 40 mg μαγνησίου σε μια μεγάλη μπανάνα), αλλά και συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες Β6 και C.

Διαβάστε ακόμη:

Μαγνήσιο: Πόσο χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την άνοια και να μη γεράσει το μυαλό

Μαγνήσιο: 8 τροφές που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μας

Το πασίγνωστο μέταλλο που δυναμώνει την άμυνα και μάχεται τον καρκίνο – Ποιες τροφές το περιέχουν