Καθώς η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων επιτείνεται, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού στους εξωτερικούς εισβολείς, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να είναι δυνατό και να λειτουργεί σωστά.

Αυτό μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση των σωστών συνηθειών, ξεκινώντας από μια ισορροπημένη και ωφέλιμη διατροφή. Τα ανοσοκύτταρα έχουν ανάγκη από ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσουν σωστά, εξηγεί ο Gary E. Deng από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering. Αυτά τα συστατικά, μεταξύ άλλων, πυροδοτούν κρίσιμες κυτταρικές αντιδράσεις, παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και καταπολεμούν επιβλαβή μόρια, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 στο Nutrients. Κάντε έξυπνες διατροφικές επιλογές, που τονώνουν το ανοσοποιητικό και χαρίζουν προστασία έναντι των ιών. Ποιες είναι αυτές;

Δώστε έμφαση σε φυτικές τροφές, προβιοτικά και πρωτεΐνες

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα για ισχυρό ανοσοποιητικό ευθυγραμμίζεται με τις συνήθεις διατροφικές συμβουλές και θα πρέπει να επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όλα απαραίτητα για την τροφοδοσία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Μια δίαιτα που ενισχύει το ανοσοποιητικό απαιτεί επίσης τροφές με προβιοτικά, δηλαδή «καλά» βακτήρια που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου και άπαχη πρωτεΐνη, που εμπεριέχεται τόσο σε ζωικές, όσο και σε φυτικές πηγές.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα

Ένα υγιές ανοσοποιητικό χαρακτηρίζεται, επίσης, από μειωμένη κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα υπερεπεξεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, που στερούνται θρεπτικών συστατικών. Οι τροφές αυτές όχι μόνο δεν παρέχουν στον οργανισμό αυτό που χρειάζεται, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί επίσης να υπονομεύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και συμβάλλοντας στη φλεγμονή.

Τα καλύτερα τρόφιμα για δυνατό ανοσοποιητικό 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Εκτός από την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και της εγκεφαλικής λειτουργίας, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και η ρόκα είναι από τις καλύτερες τροφές για το ανοσοποιητικό. «Είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βήτα-καροτίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β9 και ιδιαίτερα βιταμίνη C και Κ, που είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό», λέει ο ο διαιτολόγος Rhyan Geiger.

Προβιοτικά. Τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για την υγεία του εντέρου, το οποίο συνδέεται άμεσα με την άμυνα του οργανισμού. Τα «καλά» βακτήρια στα προβιοτικά ενισχύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στην εντερική επένδυση, εξηγεί ο δρ. Deng, προσθέτοντας ότι μεταβολίζουν επίσης τα τρόφιμα, ώστε να παράξουν θρεπτικά συστατικά που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμα. Έτσι, το ανοσοποιητικό λαμβάνει τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Ο δρ. Deng συνιστά να προσθέσετε προβιοτικά στη διατροφή σας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Εσπεριδοειδή. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς προάγει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τις ασθένειες, λέει ο δρ. Geiger.

Μούρα. Όταν πρόκειται για τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, δεν μπορείτε να παραλείψετε φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα. Σύμφωνα με τον δρ. Deng, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των υγιών κυττάρων από τα βλαβερά μόρια. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό, αλλά και φυτικές ίνες, που υποστηρίζουν τα «καλά» βακτήρια στο πεπτικό, προσθέτει. Επιδιώξτε δύο μερίδες από αυτά τα φρούτα εβδομαδιαίως.

Άπαχη πρωτεΐνη. Για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, η πρωτεΐνη είναι εξίσου σημαντική, τονίζει ο δρ. Geiger. Προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες, που είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και θα τις εξασφαλίσετε μέσα από τρόφιμα όπως τόφου, φασόλια, φακές, κοτόπουλο, γαλοπούλα και ορισμένα ψάρια.

Πράσινο τσάι. Στη διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό συμπεριλαμβάνονται και ροφήματα, με κορυφαίο το πράσινο τσάι. «Το πράσινο τσάι διαθέτει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης μιας φυτικής ένωσης που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού», καταλήγει ο δρ. Geiger.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού – Ένας γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά του

Κρυολόγημα, γρίπη, κορωνοϊός: Οι κινήσεις ματ που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού

Φλεγμονή: Το ευχάριστο «φάρμακο» που τη μειώνει σε έξι εβδομάδες και δυναμώνει την άμυνα