Μαζί με τα κολοκυθάκια, αποτελεί ένα από τα λαχανικά που έχουν σημαδέψει τα καλοκαίρια μας. Συνήθως, την απολαμβάνουμε στο φούρνο είτε με κιμά στα γνωστά μας παπουτσάκια είτε με φέτα στο επίσης αγαπημένο μπριάμ. Ο λόγος για τη μελιτζάνα που, εκτός από νοστιμιά, κρύβει και πολύτιμα συστατικά, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, οι μελιτζάνες έχουν και διαφορετικές ποικιλίες, όλες όμως συγκεντρώνουν τα οφέλη που θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Ένα φλιτζάνι (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, από τα οποία λαμβάνετε το 10% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, το 5% καλίου, 4% βιταμίνης Κ και 3% βιταμίνης C, αλλά και μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως νιασίνη, μαγνήσιο και χαλκό.

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά 

Οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, μια χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να προστατεύσει από κυτταρικές βλάβες. Ειδικότερα, περιέχουν την ιδιαίτερα ευεργετική νασουνίνη. Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών τύπων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς 

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι μελιτζάνες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σε μια μελέτη, τα πειραματόζωα με υψηλή χοληστερόλη που τρέφονταν με 10 ml χυμό μελιτζάνας καθημερινά για δύο εβδομάδες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης όσο και των τριγλυκεριδίων, δύο δείκτες στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου όταν είναι αυξημένοι.

Σε μια διαφορετική μελέτη, τα πειραματόζωα τρέφονταν με ωμή ή ψητή μελιτζάνα για 30 ημέρες. Διαπιστώθηκε ότι και οι δύο αυτοί τύποι βελτίωσαν τη λειτουργία της καρδιάς και μείωσαν τη σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής. Παρόλα αυτά, και οι δύο μελέτες αφορούσαν πειράματα σε ζώα, χωρίς να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τους ανθρώπους.

Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα 

Ως λαχανικό, και άρα πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι μελιτζάνες θα μπορούσαν να να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται επιβραδύνοντας τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης του σακχάρου στο σώμα, αποτρέποντας τις διακυμάνσεις των τιμών τους. Αντίστοιχα, οι πολυφαινόλες θα μπορούσαν να μειώσουν την απορρόφηση του σακχάρου και να αυξήσουν την έκκριση ινσουλίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Γι’ αυτό, το στρουμπουλό λαχανικό συστήνεται για τον έλεγχο του διαβήτη, στα πλαίσια της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών.

Διαβάστε ακόμη:

Το θαυματουργό συστατικό που «δαμάζει» τη φλεγμονή και την πολλαπλή σκλήρυνση

Το ρόφημα που δυναμώνει την καρδιά και χαρίζει χρόνια ζωής – 3 φλιτζάνια την ημέρα αρκούν

Ήπαρ: Το «αθώο» συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου