Ήδη γνωρίζουμε πόσο πολύ ωφελούν τον οργανισμό μας τα μύρτιλα ή τα βατόμουρα, λόγω των πολύτιμων φυσικών συστατικών τους. Πόσο διαφέρουν, όμως, από τα «ξαδερφάκια» τους, τα άγρια βατόμουρα;

Τα άγρια βατόμουρα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλούς θάμνους και σε βραχώδη εδάφη. Το μέγεθός τους είναι μικρότερο σε σύγκριση με τα  μύρτιλα, έχουν όμως εντονότερη γεύση και πιο σκούρο μωβ χρώμα.

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως έγκειται στα θρεπτικά συστατικά. Η αμερικανίδα διατροφολόγος Shyla Cadogan προτείνει τους παρακάτω τρεις λόγους για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας όσο πιο συχνά γίνεται.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα μύρτιλα συγκεντρώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα τους. Έχει αποδειχθεί από διαφορετικές μελέτες ότι ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και συνεπώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τη γνωστική έκπτωση, αλλά και επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, τα άγρια βατόμουρα περιέχουν διπλάσια σε ποσότητα θρεπτικά συστατικά από τα καλλιεργήσιμα, σύμφωνα με μελέτες. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη αναλογία φλοιού προς πολτό, άρα και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό, αλλά μεγαλύτερη σε ωφέλιμες ουσίες.

Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο 

Όταν ανακαλούμε τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά στοιχεία, το μαγγάνιο μένει συνήθως εκτός της λίστας ως λιγότερη γνωστή ουσία. Ωστόσο, θεωρείται απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των ενζύμων στο σώμα. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι ενισχύει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την υγεία των οστών και την επούλωση πληγών.

Μόλις ένα φλιτζάνι άγρια βατόμουρα μπορεί να καλύψει το 200% της ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, οκτώ φορές περισσότερο από τα απλά μύρτιλα.

Κορυφαία πηγή φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο, ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Βέβαια, όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά ειδικότερα τα άγρια μούρα προσδίδουν το 25% της ημερήσιας πρόσληψης, παρέχοντάς σας πάνω από 70% περισσότερες φυτικές ίνες από τα κανονικά, με μόλις ένα φλιτζάνι.

Διαβάστε επίσης

Τα πέντε top τρόφιμα-φάρμακα

Το αντιοξειδωτικό φρούτο που μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη μνήμη

Δέκα top τρόφιμα που κάνουν καλό στο έντερο