Sponsored Content 


Η επαρκής ενυδάτωση έχει σημαντικά οφέλη για την ομαλή νεφρική λειτουργία, αλλά και για την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έχουν επάρκεια υγρών στον οργανισμό τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση θεωρείται προαπαιτούμενο για καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, αυξημένη αντοχή και λιγότερη κόπωση. Μάλιστα, η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι ακόμη πιο σημαντική για όσους αθλούνται καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες δεδομένου ότι η ζέστη αυξάνει την εφίδρωση.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση οφείλεται είτε στο ότι δεν πίνετε αρκετό νερό, είτε στο ότι χάσατε πολλά υγρά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ή της έντονης σωματικής δραστηριότητας. Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε αφυδατωθεί; To στόμα σας είναι στεγνό, η γλώσσα σας «κολλάει» και κουράζεστε πολύ γρήγορα και εύκολα. Aκόμη ένα ενδεικτικό σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι τα σκούρα, πυκνά και με έντονη οσμή ούρα. Επίσης, τα αντανακλαστικά σας είναι μειωμένα, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας. Η αφυδάτωση έχει διαπιστωθεί ότι διαταράσσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία επηρεάζοντας την αντίληψη, την προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, τη σκέψη, αλλά και η λήψη αποφάσεων.

Επιπλέον η αφυδάτωση συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα νεφρά. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να πίνουμε καθημερινά νερό, χωρίς να περιμένουμε να διψάσουμε. Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν αισθανθούμε το αίσθημα της δίψας ο οργανισμός μας έχει ήδη χάσει υγρά μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και των ούρων. Με άλλα λόγια έχουμε ήδη υποστεί ήπια αφυδάτωση.

Οι ανάγκες μας σε νερό 

Οι ανάγκες μας σε νερό είναι εξατομικευμένες και εξαρτώνται από πλήθος παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, αλλά και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και το κλίμα. Τα άτομα, λόγου χάρη, που είναι αρκετά δραστήρια και ζουν σε ζεστά κλίματα χρειάζονται περισσότερο νερό για να μείνουν επαρκώς ενυδατωμένα. Επομένως η γενική οδηγία για τα οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως που όλοι γνωρίζουμε και αποτελεί σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξατομικεύεται σύμφωνα με τους παραπάνω παράγοντες, αλλά και το ενδεχόμενο κάποια προβλήματα υγείας ή καταστάσεις όπως π.χ. η εγκυμοσύνη, να αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό.

Η αξία του νερού

Το νερό αναδεικνύεται σε ανεκτίμητο θησαυρό υγείας για εμάς και την οικογένειά μας. Σε ποτήρι, σε μπουκάλι ή από κανάτα, η καθημερινότητά μας δεν νοείται χωρίς την πόση νερού – ακόμη περισσότερο τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το πόσιμο νερό των πόλεων συχνά φέρει ανεπιθύμητα «φορτία» λόγω της χλωρίωσης, των νιτρικών ή του προβληματικού δικτύου ύδρευσης που παρέχει θολό νερό. Σήμερα η πλειονότητα του υδροφόρου ορίζοντα της Ευρώπης είναι επιμολυσμένη με νιτρικά (ΝΟ3) τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία. Τα εμπόδια αυτά συχνά μας προβληματίζουν ως προς την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε εμείς και η οικογένειά μας. Επομένως η αναζήτηση νερού καθαρού και αμόλυντου χωρίς νιτρικά αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την υγεία όλης της οικογένειας, κυρίως, δε, για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά. Στην περίπτωση αυτή τη λύση θα μπορούσε να δώσει η επιλογή φυσικών μεταλλικών νερών προερχόμενων από περιοχές χωρίς νιτρικά στο έδαφος ή με ελάχιστα ίχνη αυτών.

Η επιλογή του πιο αγνού νερού

Στα Καρπάθια όρη βρίσκονται οι πιο αγνές πηγές απ’ όπου αναβλύζει ποιοτικό νερό χωρίς νιτρικά. Πρόκειται για το αγνό και με απαλή, βελούδινη γεύση AQUA Carpatica το οποίο έχει ήδη 88 διακρίσεις κυρίως για την ποιότητα και τη γεύση του.

Το AQUA Carpatica είναι ένα «θαύμα της παρθένας φύσης» καθώς οι πηγές, τόσο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού, όσο και του Φυσικώς Ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού.

Πρόκειται για το μόνο νερό στον κόσμο χωρίς νιτρικά (το φυσικώς ανθρακούχο νερό) και σχεδόν μηδενικά νιτρικά (το φυσικό μεταλλικό νερό).

Είναι μοναδικό στο είδος του και αποτελεί ιδανική επιλογή για παιδιά και εγκύους, αλλά και μια ουσιαστική λύση για όσους προσέχουν την υγεία τους.

Χρήσιμα tips ενυδάτωσης

  • Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό καθημερινά. Υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος να το θυμάστε: τα app νερού! Πρόκειται για εφαρμογές διαθέσιμες για smartphone που θα σας υπενθυμίζουν να πίνετε νερό.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό AQUA Carpatica. Όποιο προτιμάτε: είτε το φυσικό μεταλλικό είτε το φυσικώς ανθρακούχο. Αρκεί να το έχετε στην τσάντα σας και κάθε στιγμή που νιώθετε τον ιδρώτα να κυλάει στο πρόσωπό σας να πίνετε το αγαπημένο σας νερό.
  • Τις θερμές μέρες φροντίστε πριν φύγετε από το σπίτι, να πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό.
  • Επιλέξτε ένα νερό με ωραία γεύση έτσι ώστε να σας είναι ελκυστική η πόση του. Η βελούδινη γεύση τουAQUA Carpatica αποτελεί ιδανική επιλογή. Εάν θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο ξεχωριστό προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή λάιμ ανάλογα με τα γούστα σας.
  • Αποκτήστε τη συνήθεια να πίνετε νερό. Εντάξτε το στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, πιείτε ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάτε κάθε πρωί, καθώς και πριν και μετά από κάθε γεύμα.
  • Εάν γυμνάζεστε τότε πιείτε μισό λίτρο νερό δύο ώρες πριν αθληθείτε και μην ξεχνάτε να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα εάν ιδρώνετε πολύ.