*Γράφει η αθλητική διαιτολόγος Τόνια Μαχαίρα

Μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας αρκεί να αφήσουμε την τροφή να γίνει το φάρμακό μας. Πώς θα το επιτύχουμε αυτό;

Ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε φυσικές, ολόκληρες, θρεπτικές τροφές. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται σε αυτές τις τροφές για να λειτουργεί στο βέλτιστο. Η απώλεια της ζωής από ιούς και μολύνσεις συνήθως οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να τους καταπολεμήσει λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και όχι στον ιό ή την μόλυνση καθαυτή.

Κόψτε τη ζάχαρη και το επεξεργασμένο άμυλο. Είναι η καλύτερη στιγμή να κάνετε μια αποτοξίνωση από τη «σαβούρα» και τη ζάχαρη. Έρευνες δείχνουν ότι το επεξεργασμένο άμυλο ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα για ώρες μετά την κατανάλωσή του.

Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη. Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς τρώμε ήδη αρκετή πρωτεΐνη αλλά πολλοί ηλικιωμένοι και vegan μπορεί να μην το κάνουν. Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τουλάχιστον 1 γρ ανά κιλό σωματικού βάρους ή περίπου 2 μερίδες των 120 γρ καθαρή, βιολογική ζωική πρωτεΐνη. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόρια) είναι αρκετές εάν καταναλώνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες. Πολύ καλή επιλογή είναι και το τοφου  και το τέμπε από  σόγια (non-GMO).

Προσθέστε σκόρδο, κρεμμύδια, τζίντζερ και πολλά μπαχαρικά (ρίγανη, κουρκουμά, δεντρολίβανο) σε όλα σας τα γεύματα. Προσθέστε τα στις σούπες και στα λαδερά, στις σαλάτες και στις σάλτσες. Ταιριάζουν παντού.

Καταναλώστε πολλές μερίδες χρωματιστών φρούτων και λαχανικών που είναι υψηλά σε βιταμίνες C, A, και φυτοχημικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επιλέξτε πολλά φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, πιπεριές, γλυκοπατάτες, παντζάρια και κολοκύθες. Στοχεύστε στις 2 μερίδες φρούτων και 8 ή περισσότερες μερίδες λαχανικών καθημερινά. Η μια μερίδα είναι μια χούφτα λαχανικών.

Καταναλώστε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση για να ενισχύσετε την εντερική μικροχλωρίδα και το ανοσοποιητικό σας. Καταναλώστε γιαούρτι με την πέτσα, σπιτικά τουρσιά, κίμτσι, ξινόγαλα, τέμπε.

Κάντε αλκαλικό το σώμα σας. Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τείνουν να κάνουν το σώμα λίγο πιο όξινο και κατά συνέπεια πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό. Η κατανάλωση πολλών λαχανικών (5-8 χούφτες την ημέρα) είναι ένας καλός τρόπος να το κάνουμε πιο αλκαλικό, μαζί με πολύ λεμόνι και φιλτραρισμένο νερό.

Καταναλώστε πολλά υγρά, κυρίως ζεστά. Η κατανάλωση αρκετών υγρών ενισχύει όλες τις λειτουργείες του σώματος συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Φτιάξτε ζωμούς και σούπες και απολαύστε τες μες τη μέρα. Πιείτε βότανα και τσάγια, καθαρό νερό και ροφήματα από τζίντζερ, κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης Έχετε ένα ποτήρι νερό  δίπλα σας συνεχώς. Αποφύγετε συμπυκνωμένους χυμούς και φρουτοποτά γιατί έχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης που βλάπτει το ανοσοποιητικό.

Κοιμηθείτε αρκετά. Όλοι ξέρουμε ότι ο ύπνος επανορθώνει και θεραπεύει το σώμα. Χωρίς αρκετό ύπνο δεν υφίσταται δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Φτιάξτε τα ωράριά σας και πηγαίνετε για ύπνο πιο νωρίς. Στοχεύστε τις 7 – 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Αθληθείτε καθημερινά. Η ήπια έως μέτρια άσκηση (για 30-45 λεπτά) βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποφύγετε την υπερπροπόνηση και τις υψηλές εντάσεις κυρίως όταν δεν νιώθετε καλά.

Εξασκηθείτε στο διαλογισμό και τη γιόγκα. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Τα αυξημένα επίπεδα στρες μας κάνουν πιο ευάλωτους στους ιούς και τις παθήσεις. Ίσως ήρθε η ώρα να μάθετε να κάνετε διαλογισμό, γιόγκα, αλλά και ένα ζεστό μπάνιο και να πάρετε βαθιές ανάσες.

Ξεκινήστε έναν κήπο ή φτιάξτε το μπαλκόνι σας. Αντί να κόβετε φυτά από το βουνό βάλτε φυτά στο μπαλκόνι σας. Και μη ξεχάσετε να βάλετε και μυρωδικά!

Εν κατακλείδι παραμείνετε θετικοί και ενεργοί και μείνετε μακριά από το ψυγείο!

Διαβάστε επίσης

Πώς να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού – Ένας γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά του

Επτά πράγματα που κάνουν όσοι δεν αρρωσταίνουν ποτέ