Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα της υγείας, επισημαίνουν για ακόμη μια φορά οι διατροφολόγοι, που φέρνουν στην επιφάνεια έναν νέο θετικό συσχετισμό: Αυτόν της καλής εντερικής υγείας και της κατανάλωσης φιστικιών, μπαχαρικών και βοτάνων.

Σε αυτή την ωφέλιμη σχέση κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Evan Pugh, η οποία διεξήγαγε δύο διαφορετικές μελέτες αναφορικά με τους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εντερική υγεία. Το μικροβίωμα αποτελεί μια συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια του μικροβιώματος είναι ικανά να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της οικοδόμησης και διατήρησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην πρώτη μελέτη, που αφορούσε στα οφέλη των φιστικιών, κάποιοι συμμετέχοντες κατανάλωναν 28 γραμμάρια φιστίκια την ημέρα, ενώ άλλοι κράκερ και τυρί, ένα σνακ πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες. Στο τέλος της δοκιμής των 6 εβδομάδων, όσοι κατανάλωναν φιστίκια παρουσίασαν αύξηση των Ruminococcaceae, μιας ομάδας βακτηρίων, που συμβάλλουν στον υγιή μεταβολισμό του ήπατος και την καλή ανοσοποιητική λειτουργία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μιγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως κανέλα, τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμά, δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό και θυμάρι, στις ελεγχόμενες δίαιτες συμμετεχόντων με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η ομάδα εξέτασε τρεις διαφορετικές δόσεις:

  • περίπου το 1/8 κουταλιού του γλυκού την ημέρα,
  • λίγο περισσότερο από 3/4 κουταλιού του γλυκού την ημέρα και
  • περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα

Στο τέλος των 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αύξηση στην ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου, μεταξύ των οποίων και στα Ruminococcaceae, κυρίως με τις μέτριες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλίας θεωρήθηκε θετικό αποτέλεσμα, αφού δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ μικροχλωρίδας του εντέρου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το βάρος.

«Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν πολλά διαφορετικά βακτήρια έχουν καλύτερη υγεία και τρέφονται πιο καλά από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ποικιλία βακτηρίων», δήλωσε η Penny M. Kris-Etherton, Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh.

«Είναι τόσο απλό, που μπορούν να το κάνουν όλοι», σχολίασε η Kris-Etherton. «Η σύγχρονη δυτική διατροφή απέχει πολύ από το να είναι ιδανική, οπότε πιστεύω πως όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν, προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά. Είναι, επίσης, ένας τρόπος να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας, αλλά και να δώσετε γεύση και άρωμα στα φαγητά σας, κάνοντάς τα πιο νόστιμα».

Η Kris-Etherton διευκρίνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται «πολύ περισσότερη έρευνα για να δούμε ποιος είναι ο ακριβής ρόλος του μικροβιώματος στη συνολική υγεία».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Νο1 καρπός που μειώνει χοληστερόλη και σάκχαρο

Το αλμυρό σνακ που αδυνατίζει και ρίχνει την πίεση – Η ιδανική ποσότητα

Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα