Στην εποχή του διαδικτύου, οι άνθρωποι δέχονται έναν καταιγισμό πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που σχετίζονται με τη διατροφή, τις ωφέλιμες και τις βλαβερές επιλογές. Οι ακραίες, καμιά φορά, συστάσεις που προτείνονται συχνά λειτουργούν αποθαρρυντικά σε εκείνους που σκέφτονται να υιοθετήσουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες.

Όταν, όμως, η συζήτηση έρχεται στην υγεία της καρδιάς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προσθήκη ενός μόνο καρπού μπορεί να αποβεί θαυματουργή. Η καρδιά επιτελεί σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού, μεταφέροντας αίμα σε όλο το σώμα και υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες του. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία της.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο θαυματουργός καρπός; Ο λόγος για τα φιστίκια Αιγίνης. Μία χούφτα την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία της καρδιάς σας!

Γνωρίστε 5 βασικά οφέλη των φιστικιών:

1. Βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης

Η χοληστερόλη αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες καρδιακής υγείας. Τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ αντίθετα η υψηλή «καλή» χοληστερόλη (HDL) μειώνει αυτό τον κίνδυνο.

Η επιλογή τροφών όπως οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης. «Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που εμπεριέχεται στα φιστίκια είναι ακόρεστα λίπη, που συνδέονται με μειωμένη χοληστερόλη», εξηγεί ο Jim Liu, καρδιολόγος και Κλινικός Βοηθός Καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Ohio State University Wexner. «Υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν άμεση συσχέτιση μεταξύ φιστικιών και χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης».

Μια μικρή μελέτη ανέδειξε ότι τα φιστίκια βελτιώνουν συνολικά τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ ρυθμίζουν κι άλλους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

2. Αποτελούν ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών

Ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την καρδιακή υγεία είναι τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο και η Β καροτίνη. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα οξειδωτικά, που απειλούν τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

«Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο», λέει ο Ankit Shah, αθλητικός καρδιολόγος και βοηθός καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Georgetown University.

Τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς, διαθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες Ε και Κ, καροτενοειδών και θειαμίνης, σύμφωνα με ανασκόπηση του The British Journal of Nutrition​. Στην πραγματικότητα, αποτελούν ένα από τα 50 πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, υποστηρίζει ανασκόπηση του ​Plants​.

3. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η υπέρταση, γνωστή και ως «σιωπηλός εχθρός», γιατί συνήθως δεν προειδοποιεί, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Στους ανθρώπους με υπέρταση συστήνεται συχνά η διατροφή DASH, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 4 έως 5 μερίδες ξηρών καρπών, σπόρων και φασολιών την εβδομάδα. Η τακτική κατανάλωση φιστικιών υποστηρίζεται επίσης από αυτή τη διατροφή.

Έρευνα του Nutrients, άλλωστε, έχει αναδείξει ότι μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης την ημέρα συνδέεται με χαμηλή συστολική και διαστολική πίεση.

4. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικό συστατικό με εξαιρετικές ιδιότητες για την συνολική υγεία του οργανισμού. Συμβάλλουν στην πέψη, την απώλεια βάρους, αλλά και την καρδιακή υγεία. Όσοι καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο από θνησιμότητα εξαιτίας καρδιακών νοσημάτων, υποστηρίζει ανασκόπηση του ​Journal of Chiropractic Medicine​.

Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την καρδιακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονών, ενημερώνει η Mayo Clinic.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις 28 γραμμάρια ξηρών καρπών εμπεριέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης, σύμφωνα με το USDA.

5. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Ένα ακόμη όφελος των φιστικιών συνδέεται με το σάκχαρο. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιακή λειτουργία, ενώ όσοι έχουν διαβήτη ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με το CDC.

Η κατανάλωση φιστικιών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, καθώς και συνολικά καλύτερη μεταβολική υγεία σε ανθρώπους με προδιάθεση για διαβήτη, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή του Diabetes Care​.

Πόσα φιστίκια να καταναλώνουμε

«Μέτρον άριστον», όπως ισχύει για καθετί στη ζωή, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Τα φιστίκια έχουν πολλές θερμίδες, επομένως ακόμη και μια μικρή υπερκατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση βάρους.

Μια ισορροπημένη πρόσληψη είναι περίπου 28 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, που αντιστοιχεί σε 159 θερμίδες. Είναι, τέλος, καλύτερο να προτιμάτε τα ανάλατα φιστίκια, ώστε να αποφεύγετε την περιττή πρόσληψη νατρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Τροφική αλλεργία: Δύο θεραπείες που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε φιστίκια

Το αλμυρό σνακ που αδυνατίζει και ρίχνει την πίεση – Η ιδανική ποσότητα

Το τραγανό σνακ που κάνει καλό σε νεφρά, καρδιά και αγγεία