Το πεπτικό σύστημα, όπως κάθε εσωτερική επιφάνεια του σώματος, καλύπτεται από μικροοργανισμούς και κυρίως βακτήρια. Αυτό το μικροοικοσύστημα, που ονομάζεται μικροβίωμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να το διατηρούμε υγιές.

Αρκεί να γνωρίζετε ότι η υγεία του μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει άλλες, σημαντικές λειτουργίες του σώματος, που είναι φαινομενικά ασύνδετες. Για παράδειγμα, ένα υγιές μικροβίωμα προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους. Επιπλέον, οι μικροοργανισμοί που ζουν στο μικροβίωμα είναι τόσο σημαντικοί για το σύνολο της υγείας, που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τη διάθεση ή τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για να κατανοήσουμε την αξία ενός υγιούς μικροβιώματος για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας συνολικά.

Στο έντερό μας ζουν έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και όλα έχουν το δικό τους ρόλο στην ορθή λειτουργία του. Για να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια αυτής της λειτουργίας, οφείλουμε να τροφοδοτούμε αυτά τα βακτήρια με σωστές τροφές, ώστε να διατηρούμε το μικροβίωμά μας σε ισορροπία. Οι σημαντικότερες τροφές για την υγεία του εντέρου μας είναι εκείνες που περιέχουν προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να τα ενσωματώσουν ομαλά στη διατροφή τους, αν και πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε μια διατροφή πλούσια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά, καθώς περιέχονται σε πολλές «κοινές» τροφές, που ήδη μπορεί να τρώμε, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο ωφελούν το έντερό μας.

Πώς τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά ωφελούν την πεπτική μας υγεία

1. Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά βοηθούν τα μικρόβια που ζουν στο μικροβίωμα να αναπτυχθούν, τροφοδοτώντας τα με τα συστατικά που προτιμούν. Περιέχονται σε αρκετές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, και αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, όπως οι φυτικές ίνες. Δεν αποκλείεται ήδη να καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα πρεβιοτικών, καθώς υπάρχουν σε πολλές τροφές όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα μούρα, τα καρότα, ο λιναρόσπορος, το σκόρδο, η βρώμη, αλλά και οι γλυκοπατάτες.

2. Προβιοτικά

Αυτό που κάνουν ουσιαστικά τα προβιοτικά είναι να προσθέτουν ζωντανά μικρόβια στο μικροβίωμα, βελτιώνοντας έτσι την ισορροπία των μικροοργανισμών. Όπως ίσως αρκετοί γνωρίζουν, η πιο κοινή τροφή που περιέχει προβιοτικά είναι το γιαούρτι. Άλλες τροφές, πλούσιες σε βακτήρια που περιέχουν προβιοτικά είναι διάφορα τυριά, οι πίκλες, το λάχανο τουρσί και η κομπούτσα, ένας ζυμομύκητας που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις διατροφικές τάσεις, καθώς το ρόφημά της έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η απώλεια βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και άλλα.

Γνωρίζοντας την ποικιλία των τροφίμων που περιέχουν πρεβιοτικά και προβιοτικά, μπορείτε εύκολα να βρείτε τρόπους να τα ενσωματώσετε στα γεύματά σας. Άλλωστε, πρόκειται για πολύ συνηθισμένες τροφές, που μπορεί ήδη να έχετε συμπεριλάβει στο διαιτολόγιό σας και να επωφελείστε απ’ όλα όσα έχουν να προσφέρουν στο μικροβίωμά σας, χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Διαβάστε ακόμη:

Έντερο: Ποια στάση ύπνου είναι καλύτερη για το πεπτικό σύστημα

Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

Ένας καλός λόγος να πιούμε μια μπίρα με το φαγητό – Τι κερδίζει το έντερο