Τα μούρα camu camu, ένας από τους θησαυρούς του Αμαζονίου, ανήκουν στα παραδοσιακά supefruits που εξυμνήθηκαν από τους ιθαγενείς του ποταμού. Πλούσια πηγή βιταμίνης C, σε συνδυασμό με πληθώρα αντιοξειδωτικών, όπως ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και ελαγικό οξύ, είναι ήδη γνωστά για τη συμβολή τους στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη. Eπιστήμονες από το Κεμπέκ του Καναδά, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα πολύτιμα αυτά μούρα παρουσιάζουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Discovery, η ομάδα του Bertrand Routy, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, αποδεικνύει ότι μια ένωση των μούρων camu camu βοηθά την ανοσοθεραπεία: «Με τη συγκεκριμένη μελέτη σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Laval και του Πανεπιστημίου McGill, αποδείξαμε ότι η κασταλαγίνη, μια πολυφαινόλη που δρα ως πρεβιοτικό, μπορεί να τροποποιήσει το μικροβίωμα του εντέρου και να βελτιώσει την ανοσοθεραπεία, ακόμη και για καρκίνους που είναι ανθεκτικοί σε αυτό το είδος θεραπείας».

Τα τελευταία χρόνια, η ανοσοθεραπεία με τους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (ICI) έχουν δώσει ελπίδα στους ασθενείς ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να υπερνικήσει την αντίσταση στον καρκίνο, φέρνοντας επανάσταση στις θεραπείες που στοχεύουν στο μελάνωμα και στον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτός ο τύπος ανοσοθεραπείας ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η διαδικασία της μελέτης

Στην αναζήτηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και με στόχο να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια δοκιμή με πρεβιοτικά, τις χημικές ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου: «Για να αξιολογήσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κασταλαγίνης, χορηγήσαμε από το στόμα τα πρεβιοτικά σε ποντίκια που είχαν λάβει μόσχευμα από ασθενείς ανθεκτικούς στους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (ICI)», ανέφερε ο Bertrand Routy. «Διαπιστώσαμε ότι η κασταλαγίνη συνδέεται με ένα ωφέλιμο εντερικό βακτήριο, το Ruminococcus bromii, και ενισχύει την αντικαρκινική απόκριση».

Τα θετικά τους ευρήματα σύντομα θα εφαρμοστούν δοκιμαστικά και σε ασθενείς χάρη στην πρώτη κλινική δοκιμή που θα συνδυάζει το μούρο camu-camu και τους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (ICI). Ειδικότερα, 45 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή μελάνωμα θα λάβουν μέρος σε αυτό το εγχείρημα στο Εβραϊκό Γενικό Νοσοκομείο.

Εάν θελήσετε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, θα βρείτε στο εμπόριο και online σκόνη από τα μούρα Camu Camu, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε smoothies, γιαούρτι ή χυμό.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Πάρκινσον: Τα φλαβονοειδή που προσθέτουν χρόνια ζωής – Σε ποια τρόφιμα περιέχονται

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»