Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία επιπλέον burger, ή τουλάχιστον ισοδύναμης θερμιδικής αξίας (900 θερμίδες), είναι όσα καταναλώνουν τελικά όλοι, χωρίς να το παραδέχονται και ανεξάρτητα από τον σωματότυπό τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Human Biology, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ εξέτασαν 221 ενήλικες με μέση ηλικία τα 54 έτη και διαφορετικών ΔΜΣ έτσι ώστε να διερευνήσουν τις ποσότητες ενέργειας που καίει το κάθε άτομο σε μια μέρα, χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο για να ισοσταθμίσουν τις διαφορές των σωματοτύπων.

Οι συμμετέχοντες κράτησαν ημερολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Αν και οι παχύσαρκοι ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 1200 θερμίδες και οι πιο αδύνατοι συμμετέχοντες 800 θερμίδες, στην πραγματικότητα οι παχύσαρκοι έκαιγαν  13% ή 400 θερμίδες παραπάνω.

Δηλαδή, αν και το χάσμα ανάμεσα στα αναφερόμενα γεύματα και στην πραγματική πρόσληψη ήταν μεγαλύτερη για τα παχύσαρκα άτομα, στην πραγματικότητα αυτή η κατηγορία των ατόμων έκαιγε περισσότερες θερμίδες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Όπως εξηγεί και η ερευνητική ομάδα, το αναφορικό αυτό κενό οφείλεται στη μεγαλύτερη καύση των θερμίδων των παχύσαρκων ατόμων, σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους: «Τα βαρύτερα σώματα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια κάθε ώρα της ημέρας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Όταν λάβαμε υπόψη το διαφορετικό μέγεθος των σωμάτων και τις διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες, δεν υπήρχε διαφορά στο πόσο υποδηλώνουν την πρόσληψη τροφής» σημειώνουν.

Εν τέλει, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι παχύσαρκοι δε λένε εσκεμμένα ψέματα για την πρόσληψη τροφής, απλώς καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται με το περαιτέρω βάρος, υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα μεταξύ αυτού που αναφέρουν οι άνθρωποι και αυτού που πραγματικά καταναλώνουν».

Διαβάστε επίσης: 

«Κόψτε» 270 έως και 500 θερμίδες την ημέρα χωρίς κόπο – Αυτό είναι το μυστικό

Πόσοι αδυνατίζουν με επιτυχία – Η απάντηση είναι απογοητευτική