Μια νέα μελέτη αποκάλυψε έναν συσχετισμό ανάμεσα στη φυτική διατροφή και την υγεία των νεφρών. Ειδικότερα, τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology, δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας βασισμένης σε φυτικές πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η κατανάλωση φυτικών τροφών γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια τόσο για ηθικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους. Ωστόσο, η ποιότητα των φυτικών πηγών των τροφίμων μπορεί να διαφέρει, με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτά να είναι πιο υγιεινά, ενώ εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες να θεωρούνται λιγότερο επωφελή για την υγεία.

Τα στοιχεία που αναδύονται από την έρευνα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων ποικίλλει ανάλογα με τους τύπους της φυτικής διατροφής. Για να αξιολογήσει τους συσχετισμούς μεταξύ της φυτικής διατροφής και της ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου σε έναν γενικό πληθυσμό, λοιπόν, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Hyunju Kim και Casey M. Rebholz από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg ανέλυσαν πληροφορίες 14.686 μεσηλίκων από τη μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης.

Μεταξύ των κυριότερων ευρημάτων αναδείχθηκαν τα εξής:
– Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 24 ετών, εμφανίστηκαν 4.343 νέες περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής νόσου.

– Οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη προσήλωση σε μια υγιεινή φυτική διατροφή είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου από ό,τι οι συμμετέχοντες με μικρότερη προσήλωση.

– Οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη προσήλωση σε μια λιγότερο υγιεινή φυτική διατροφή είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου από τους συμμετέχοντες με τη μικρότερη προσήλωση σε μια λιγότερο υγιεινή φυτική διατροφή.

– Η σχέση μεταξύ φυτικής διατροφής και κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους συμμετέχοντες που είχαν κανονικό βάρος κατά την έναρξη της μελέτης.

– Η μεγαλύτερη προσήλωση σε μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές πηγές και σε μια υγιεινή φυτική διατροφή συσχετίστηκε με βραδύτερη μείωση της λειτουργίας των νεφρών.

«Για την αποφυγή εμφάνισης κάποιας νεφρικής νόσου, φαίνεται να είναι σημαντικό να καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, καρπούς και όσπρια. Επίσης, το εύρημά μας σχετικά με τη σημαντική αλληλεπίδραση σχετικά με την κατάσταση του βάρους κατά την έναρξη της μελέτης υποδεικνύει ότι αν ακολουθούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής μπορεί να ωφεληθούμε ιδιαίτερα πριν καταλήξουμε να πάρουμε βάρος», δήλωσε ο Δρ Rebholz.