Αν αναζητείτε τρόφιμα που θα βελτιώσουν τη νοητική σας υγεία, θα καταπολεμήσουν το στρες και θα τονώσουν τη διάθεσή σας, το πιθανότερο είναι πως έχετε ήδη στο τραπέζι της κουζίνας ένα φρούτο που μπορεί να τα κάνει όλα αυτά μαζί. Και δεν είναι άλλο από την μπανάνα.

Οι μπανάνες είναι ιδανικές για την εξισορρόπηση της διάθεσης, σύμφωνα με την Αμερικανίδα διαιτολόγο Ali Miller, που έχει μελετήσει το πεδίο της αντι-στρες διατροφής.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που βοηθούν τον οργανισμό να παράξει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ορμόνες που αμφότερες επηρεάζουν τη διάθεση.

Μελέτη έχει καταδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 συσχετίστηκαν με συμπτώματα κατάθλιψης σε ηλικιωμένους -το γεγονός αυτό σαφώς δεν συνεπάγεται ότι αυτή καθαυτή η βιταμίνη Β6 συνιστά θεραπεία για την κατάθλιψη, όμως η ανεπάρκειά της φαίνεται ότι έχει κάποια επίδραση.

Οι μπανάνες αποτελούν επίσης πηγή τρυπτοφάνης, η οποία θεωρείται ρυθμιστής της διάθεσης, καθώς αποδεικνύεται πως διαδραματίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και έρευνες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα του εν λόγω αμινοξέος συσχετίζονται με την κατάθλιψη και το στρες.

Όμως και πέραν του ότι έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν τη διάθεση, οι μπανάνες περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά στο εντερικό μικροβίωμα, ενώ αποτελούν παράλληλα και καλή πηγή μαγνησίου.

Είναι δε γλυκές από τη «φύση» τους και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε πάρα πολλές συνταγές με διπλό όφελος -απόλαυση και καλή υγεία!

Διαβάστε επίσης

Σας παχαίνει το στρες; Η διατροφή που θα διώξει τα περιττά κιλά

Αυτές τις βιταμίνες σας «κλέβει» το στρες – Να πώς θα τις αναπληρώσετε

Πέντε ηρεμιστικές τροφές που νικούν το στρες