Η ειλικρίνεια, το ενδιαφέρον, η ακριβής και επεξηγηματική ενημέρωση για τα ασφαλιστικά προϊόντα και για για το συμφέρον του ασφαλισμένου είναι οι βασικοί πυλώνες που κτίζουν μια καλή σχέση μεταξύ του ασφαλισμένου και του ασφαλιστικού συμβούλου.

Παρόλα αυτά οι «διαμαρτυρίες» των ασφαλισμένων δεν λείπουν, είτε είναι δικαιολογημένες είτε όχι. Συχνά οι ασφαλισμένοι βρίσκουν εμπόδια ή μπορεί να μην έχουν δώσει σημασία ένα σημαντικό κεφάλαιο του ασφαλιστικού συμβολαίου με αποτέλεσμα να γίνονται παρεξηγήσεις και ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να καλείται να δώσει λύσεις.

Για ποιο θέμα εκδηλώνουν συχνότερα τα παράπονά τους οι ασφαλισμένοι;

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή Δημήτρη Γαβαλάκη της Lifeplan είναι οι λόγοι που διαμαρτύρονται είναι πέντε:

1. Τα περισσότερα παράπονα των ασφαλισμένων ακούγονται για τα ραντεβού στα διαγνωστικά κέντρα στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος εκτός από νοσοκομειακό πρόγραμμα έχει και καλύψεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Παρανοήσεις και καθυστερήσεις ανεβάζουν την ένταση.

2. Η αύξηση των ασφαλίστρων. Εκτός από την ετήσια αναπροσαρμογή, τα ασφάλιστρα αυξάνονται και λόγω της ηλικίας. Ένας ασφαλισμένος 58 ετών μπορεί να δει από έτος σε έτος να αυξάνονται τα ασφάλιστρά του κατά 8% και δικαίως να διαμαρτυρηθεί.

3.Οι αναμονές, οι εξαιρέσεις και οι προϋπάρχουσες ασθένειες. Ο ασφαλισμένος που δεν έχει διαβάσει προσεκτικά το συμβόλαιό του αντιλαμβάνεται ότι δεν καλύπτεται από την εταιρία του γιατί για κάποιες παθήσεις έχουν αναμονές έως και δύο χρόνια.

4. Το ποσό της απαλλαγής. Όταν συνάπτουν το συμβόλαιο συμφωνούν το ποσό της απαλλαγής να οριστεί στα 1.000 η 1.500 ευρώ. Οταν, όμως, πρέπει να πληρώσουν μέρος των εξόδων νοσηλείας διαμαρτύρονται.

5. Συχνά οι γιατροί καθυστερούν να λάβουν την αμοιβή τους για επεμβάσεις και νοσηλείες κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας του απολογισμού. Ζητούν, λοιπόν, από τους ασφαλισμένους ασθενείς να προκαταβάλλουν τα χρήματα προκαλώντας τη δυσαρέσκειά τους.