Η ομαδική ασφάλιση υγείας είναι μια παροχή που πλέον έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δωρεάν από τους εργοδότες τους. Μήπως όμως υπάρχουν «παγίδες» όσον αφορά τις καλύψεις που προσφέρουν; Μήπως δεν προσφέρουν πλήρη ή «σωστή» κάλυψη; Πολλές οι επιφυλάξεις και οι απορίες, αλλά μπορούν όλες να λυθούν μέσα από τη σωστή ενημέρωση για το ομαδικό συμβόλαιο και τις παροχές του.

Ένα ομαδικό συμβόλαιο αποτελεί μια σημαντική παροχή για κάθε εργαζόμενο. Πρόκειται για μία «ευκαιρία» η οποία μέσα από πρόσθετες ενέργειες του εργαζόμενου μπορεί να επεκταθεί και να καλύψει τον ίδιο καλύτερα και πληρέστερα.

Ας δούμε τι ισχύει για τους κατόχους ομαδικών ασφαλιστηρίων όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης και νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αρχικά, η πρόσβαση αυτή όντως επιτυγχάνεται μέσω ενός ομαδικού συμβολαίου. Αν σκεφτούμε ότι η ανάγκη πρόσβασης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια διαρκώς αυξάνεται –  κάτι που έγινε εντονότερο εν μέσω της πανδημίας – γίνεται κατανοητό ότι η συγκεκριμένη παροχή του ομαδικού συμβολαίου υγείας δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά πραγματικά ζωτική.

Η χρησιμότητα του ομαδικού συμβολαίου εφόσον επεκταθεί, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, είναι ιδιαίτερης αξίας όταν τα περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία ξεφύγουν από τα απλά και γίνουν σοβαρότερα και πιο σύνθετα.

Το οδοιπορικό αντιμετώπισης σύνθετων περιστατικών

Στα σοβαρά περιστατικά συχνά δημιουργούνται ζητήματα και ανακύπτουν ερωτήματα στα έξοδα και στην κάλυψη. Αυτό συμβαίνει επειδή στην συντριπτική πλειοψηφία των ομαδικών τα κεφάλαια κάλυψης νοσοκομειακών δαπανών κυμαίνονται από 10.οοο έως  20.000 ευρώ ανά έτος. Άρα εάν έχουμε ένα σοβαρό περιστατικό (κακoήθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο κτλ.) ή προκύψει μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, τότε τα κόστη στα ιδιωτικά θεραπευτήρια εκτοξεύονται, συχνά σε διπλάσιο και άνω ποσό του ορίου καλύψεως, φέρνοντας τους εργαζομένους προ εκπλήξεως. Όμως στο επείγον της διαχείρισης του προβλήματος υγείας σπάνια σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί ο «λογαριασμός» να φθάσει σε υψηλότατα ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ και τελικά η οικογένεια οδηγείται να αναζητά τρόπους να βρει το πως θα εξοφλήσει το νοσοκομείο.

Να επισημάνουμε επίσης ότι η παροχή ενός ομαδικού υγείας είναι «βασική» και «προσωρινή» (όσο εργάζεται κανείς στην εταιρία). Και εδώ έρχεται η επόμενη σωστή κίνηση όπου ο κάθε ασφαλισμένος σε ομαδικό πρόγραμμα υγείας μπορεί να κάνει λύνοντας το προαναφερόμενο θέμα υψηλής χρέωσης της νοσηλείας ενός σοβαρού περιστατικού.

Πώς διευρύνεται η ευκαιρία

Οι εργαζόμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την παροχή του ομαδικού συμβολαίου από την εταιρία που δουλεύουν, ώστε οι ίδιοι και οι οικογένειες τους με εξαιρετικά προσιτά κόστη να μετατρέψουν την παροχή αυτή σε «πλήρη» και «μόνιμη» οπότε και να έχουν καλύτερες αποζημιώσεις από το ασφαλιστικό πρόγραμμα.

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές (employee benefits consultants) μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη ενημέρωση στο προσωπικό της εταιρείας που έχει κάνει ομαδικό συμβόλαιο και να συντελέσουν ώστε ο κάθε εργαζόμενος – ασφαλισμένος να αναβαθμίσει την κάλυψή του, να αυξήσει τα όρια αποζημίωσης και να εντάξει και την οικογένειά του.

Επεκτείνοντας το ομαδικό συμβόλαιο

Ένα ομαδικό συμβόλαιο μπορεί να παράσχει πλήρη και μόνιμη κάλυψη ως εξής: Χρησιμοποιούμε ως βάση την παροχή του Ομαδικού συμβολαίου και προσθέτουμε – «χτίζουμε» –  προαιρετικά ένα ατομικό συμβόλαιο επέκτασης του ομαδικού το οποίο πληρώνει ο κάθε εργαζόμενος με χαμηλά κόστη.

Με αυτόν τον τον τρόπο σε περίπτωση που ένα περιστατικό είτε έχει επιπλοκές είτε είναι σοβαρό, και εξαντληθεί το ετήσιο χρηματικό όριο κάλυψης του ομαδικού (συνήθως 10 έως 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως) ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει τη νοσηλεία του στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο χωρίς να τον απασχολεί το κόστος, καθώς ενεργοποιείται το ιδιωτικό συμβόλαιο επέκτασης που ο ίδιος έχει δημιουργήσει οπότε και καλύπτει όλα τα έξοδα.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη σε όλα τα περιστατικά. Παράλληλα έτσι αποκτά ο εργαζόμενος και ασφαλιστική δικλείδα αν κάποια στιγμή μείνει χωρίς Ομαδικό Συμβόλαιο (αλλάζοντας εργασία) να μετατρέψει την επέκταση σε πλήρη ατομική κάλυψη, μειώνοντας την απαλλαγή που είχε (από το ομαδικό) χωρίς έλεγχο της υγείας του, καλύπτοντας πλέον ο ίδιος επί της ουσίας και την χρηματική κάλυψη που είχε από το ομαδικό. Επομενως έχει μια «φορητή» κάλυψη σε ατομική βάση που μπορεί να την προσαρμόζει σε οποιοδήποτε ομαδικό αναλόγως με το που εργάζεται.

Διαβάστε επίσης

Ομαδική ασφάλιση: Όλα όσα κερδίζει ο εργαζόμενος – 5 σημεία προσοχής

Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο – Νοσηλεία: Ο όρος-κλειδί που αποκαλύπτει πόσα θα πληρώσετε

Τα ασφαλιστικά προγράμματα που υπόσχονται να συμπληρώσουν την κρατική σύνταξη