Μιλώντας στο ygeiamou.gr ο κύριος Παναγιώτης Κοντοβαζαινίτης ορθοπαιδικός χειρουργός, Διευθυντής Δ’ ορθοπαιδικής κλινικής Αθλητικών Κακώσεων και Αρθροπλαστικής Γόνατος και Ισχίου εξηγεί πως όταν «ο χόνδρος φθείρεται και τα οστά έρχονται σε επαφή μιλάμε για αρθρίτιδα του ισχίου. Εξαιτίας αυτής της φθοράς προκαλούνται τριβές και περιορισμός κατά την κίνηση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πονάει».

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα 1,5 εκ. άτομα, με την συχνότητα να αυξάνει, έτσι ώστε μετά τα 65 έτη 7 στα 10 άτομα να υποφέρουν από αυτή την εκφυλιστική νόσο.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν την ηλικία, την παχυσαρκία, το ιστορικό τραυματισμών και τις αναπτυξιακές δυσπλασίες. Η πάθηση εκδηλώνεται με πόνο στο ισχίο, ειδικά κατά την κίνηση, γεγονός που μειώνει και το εύρος της κίνησης της άρθρωσης. Συχνά ο πόνος αντανακλάται στη μέση.

Αρχικά η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων (παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), παγοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης, φυσιοθεραπεία ή έγχυση ουσιών εντός της άρθρωσης. Όταν τα συμπτώματα επιδεινωθούν και διαταράσσουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας τεχνητής πρόθεσης σε αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης. Η επέμβαση ονομάζεται ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Οι καλύψεις του ασφαλιστικού συμβολαίου

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για την αρθροπλαστική ισχίου μετά από μια χρονική αναμονή 24 μηνών. Βασική προϋπόθεση είναι, ο ασφαλισμένος να ήταν υγιής κατά την υπογραφή του ασφαλιστικού συμβολαίου.

Πρέπει να σημειώσουμε πως ο ασφαλισμένος βάσει συμβολαίου καλύπτεται στην περίπτωση διαγνωστικών εξετάσεων πριν και μετά τη νοσηλεία για χρονικό διάστημα ενός μηνός. Παράλληλα αν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις που συνδέονται άμεσα με την αιτία εισαγωγής, τότε αυτές καλύπτονται πλήρως.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει συμβεβλημένο ιδιωτικό νοσοκομείο, τότε τα έξοδα νοσηλείας που περιλαμβάνουν δωμάτιο, διατροφή, αμοιβές ιατρών, χειρουργών και αναισθησιολόγου καλύπτονται πλήρως και η αποζημίωση πραγματοποιείται απευθείας βάσει της σύμβασης μεταξύ νοσοκομείου και ασφαλιστικής.

Αν υπάρχει πρόβλεψη για ποσό απαλλαγής, τότε ο ασφαλισμένος βαρύνεται με το συγκεκριμένο και το υπόλοιπο καταβάλλεται από την εταιρία. Αυτό σημαίνει πως αν το κόστος νοσηλείας και επέμβασης ανέλθει σε 3.500 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ, τότε οφείλει να καλύψει το συγκεκριμένο ποσό της συμμετοχής, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 2.500 ευρώ θα καταβληθεί από την ασφαλιστική.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρησιμοποιήσει το ταμείο του για να καλύψει μέρος των εξόδων νοσηλείας με ένα ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού απαλλαγής, τότε δεν θα  επιβαρυνθεί με το εν λόγω ποσό.

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την γραμμή ενημέρωσης της ασφαλιστικής εταιρίας ή με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή κρίνεται απαραίτητη, για να λάβει ο ασφαλισμένος οδηγίες βάσει των όρων του συμβολαίου του.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα – Αρθροπλαστική: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Επτά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου ASI

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος: Πώς αποζημιώνει το ασφαλιστήριο για τη νόσο που ταλαιπωρεί το 15% των ενηλίκων