Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος θεωρείται η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και κάνει αισθητή την παρουσία της προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, ακόμη και οίδημα. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αυτήν.

Αποτελεί μια χρόνια εκφυλιστική νόσο που προκαλεί φθορά στις αρθρώσεις και έχει σαν αποτέλεσμα ο χόνδρος να χάνει το πάχος του και να φθείρεται.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι η ηλικία (με συνήθη αφετηρία για την εκδήλωσή της την ηλικία των 45 και μετά), γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες, παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει καθοριστικά την πίεση στις αρθρώσεις, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η νόσος εντοπίζονται στον έντονο πόνο και τη δυσκαμψία της άρθρωσης.

Η διάγνωση βασίζεται κατά κύριο λόγο στην περιγραφή των συμπτωμάτων καθώς και την κλινική εξέταση του ασθενούς κατά την οποία διαπιστώνεται το εύρος της κίνησης του γόνατος.

Εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη της νόσου, οι περισσότεροι ορθοπεδικοί ξεκινούν την προσπάθεια θεραπείας με μια συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει απώλεια κιλών όπως και ήπια άσκηση. Παράλληλα προτείνεται για την αντιμετώπιση του πόνου, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αντιφλεγμονώδη σεκυάσματα αλλά και φυσικοθεραπείες.

Στην περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει, τότε είναι πολύ πιθανόν να προταθεί οστεοτομία αν η οστεοαρθρίτιδα είναι σε αρχικό στάδιο. Αν όμως η βλάβη είναι μεγαλύτερη, πραγματοποιείται μερική ή ολική αρθροπλαστική.

Ασφαλιστικές Καλύψεις

Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για την οστεοαρθρίτιδα μετά την πάροδο δύο χρόνων.

Τα περισσότερα εξωνοσοκομειακά προγράμματα εξασφαλίζουν στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα επισκέψεων σε ορθοπεδικούς, ακόμα και σε φυσικοθεραπευτές, σε πολύ προνομιακές τιμές εφόσον απαιτηθεί.

Στην περίπτωση εισαγωγής σε νοσηλευτικό ίδρυμα για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης, η ασφαλιστική εταιρία παρέχει πλήρη κάλυψη είτε αφορά συμβεβλημένο νοσοκομείο είτε όχι.

Η διαφορά εστιάζεται στον τρόπο πληρωμής: αν πρόκειται για συμβεβλημένο νοσοκομείο η πληρωμή πραγματοποιείται απευθείας από την εταιρία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο ασφαλισμένος αρχικά πληρώνει το ποσό και στη συνέχεια αποζημιώνεται από την ασφαλιστική  βάσει των αποδείξεων.

Το νοσοκομειακό πρόγραμμα του ασφαλισμένου καλύπτει τα φάρμακα που παρέχονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, όπως και την αγορά μοσχεύματος-εμφύτευσης για την ολική αρθροπλαστική.

Στις καλυπτόμενες δαπάνες περιλαμβάνονται οι αμοιβές ιατρών, χειρουργού και αναισθησιολόγου.

Αν επίσης βάσει συμβολαίου περιλαμβάνεται  χειρουργικό επίδομα, τότε ο ασφαλισμένος θα το λάβει εφάπαξ σύμφωνα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η αρθροπλαστική χαρακτηρίζεται ως βαριά στον πίνακα με τις ορθοπαιδικές επεμβάσεις.

Οι ιστοσελίδες των ασφαλιστικών εταιριών παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους ασφαλισμένους εστιάζοντας ξεχωριστά σε κάθε ασφαλιστικό πακέτο. Παράλληλα, το τηλεφωνικό κέντρο είναι πρόθυμο να απαντήσει σε ερωτήσεις και να λύσει απορίες για παροχές και καλύψεις που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο του κάθε ασφαλισμένου ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρανοήσεις,

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Η μέθοδος που ανακουφίζει τον πόνο και τη δυσκαμψία

Οστεοαρθρίτιδα – Αρθροπλαστική: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας

Οστεοαρθρίτιδα: Διπλάσιος ο κίνδυνος για όσους περπατούν έτσι