Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», μας θυμίζει ότι ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας «δεν είναι μια νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά και εφήβους. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες».

Σύμφωνα με τον σύλλογο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 ετών. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%. Ακόμη τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Ας δούμε με ποιο τρόπο η ύπαρξη ενός συμβολαίου υγείας μπορεί να σταθεί αρωγός στις περιπτώσεις των νεαρών σε  ηλικία ογκολογικών ασθενών.

Ασφαλιστικές καλύψεις

Η ύπαρξη ενός ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος αποτελεί σύμμαχο στην πορεία ενός παιδιατρικού ασθενούς με νεοπλασία προς την ίαση, είτε πρόκειται για το άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένο μέλος.

Εφόσον ο συμβεβλημένος γιατρός κρίνει απαραίτητο βάσει της κλινικής εικόνας και των ιατρικών εξετάσεων, μπορεί να παραπέμψει τον ασφαλισμένο με δική του γνωμάτευση σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις. Στην διαδικασία αυτή, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ποσοστού συμμετοχής στα έξοδα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Παράλληλα μπορεί να αξιοποιηθεί και η παροχή για δεύτερη ιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση διάγνωσης νεοπλασίας.

Τα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν τις περιπτώσεις νεοπλασίας μετά από μια χρονική αναμονή 6 μηνών αρκεί ο ασφαλισμένος ή τα εξαρτώμενα μέλη να ήταν υγιείς κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

Επίσης αποζημιώνονται τα έξοδα που αντιστοιχούν στη συμμετοχή του ασφαλισμένου στις ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενες διαγνωστικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της νεοπλασίας σύμφωνα πάντα με τους όρους του ασφαλιστηρίου.

Η νοσηλεία, είτε περιλαμβάνει διανυκτέρευση είτε όχι για περιπτώσεις χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας αποζημιώνεται πλήρως από τα νοσοκομειακά προγράμματα.

Παράλληλα σε περίπτωση νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρία τα νοσήλια που περιλαμβάνουν δωμάτιο, τροφή, αμοιβές ιατρών, χειρουργών και αναισθησιολόγου σε συμβεβλημένο ή μη νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα για κάλυψη αποκλειστικής νοσοκόμας αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο από τους θεράποντες ιατρούς.

Δεδομένου πως μια νεοπλασία είναι μια σοβαρή ασθένεια, ο ασφαλισμένος δικαιούται το αντίστοιχο επίδομα βάσει των όρων του συμβολαίου που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή, με το ασφάλισμα να κυμαίνεται από 10.000 ευρώ – 300.000 ευρώ. Το ποσό αποδίδεται 30 ημέρες μετά την διάγνωση της νόσου και καταβάλλεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη κάλυψη.

Τέλος ο ασφαλισμένος μπορεί να δικαιούται βάσει των όρων του συμβολαίου νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα στη περίπτωση νοσηλείας και χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Τα ασφαλιστικά προγράμματα που ανακουφίζουν τους ογκολογικούς ασθενείς

Επίδομα σοβαρών ασθενειών: Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται – Γιατί είναι απαραίτητο

Ασφαλιστικά πακέτα: Με ποια προγράμματα μπορείτε να κάνετε εξετάσεις