Οι αποκλειστικές νοσοκόμες αποτελούν μια απαραίτητη υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα όσων έχουν πραγματική ανάγκη, συνήθως ασθενείς με βαριά γενική εικόνα που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους και χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες είναι επιφορτισμένες με την τακτική παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς όπως η θερμοκρασία, η λήψη της αρτηριακής πίεσης, ο έλεγχος της εφίδρωσης, η ατομική υγιεινή καθώς και η συνολική περιποίηση ασθενών που βρίσκονται σε κατάκλιση.

Tο κόστος μια αποκλειστικής νοσοκόμας δεν είναι μικρό, αφού το ποσό για κάθε βάρδια κυμαίνεται από 50-80 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα 100 ευρώ για Κυριακές και αργίες.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν την αμοιβή εξειδικευμένης αποκλειστικής νοσοκόμας στο πλαίσιο του νοσοκομειακού προγράμματος με νόμιμο δελτίο παροχής υπηρεσιών εφόσον αυτή κρίνεται αναγκαία από το θεράποντα ιατρό και με την προϋπόθεση πως δεν είναι μέλος της αμέσου οικογένειας του ασφαλισμένου.

Για να ισχύσει η κάλυψη θα πρέπει ο συμβαλλόμενος να προσκομίσει στην εταιρία δικαιολογητικά όπως το έντυπο αναγγελίας και τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού.

Παράλληλα αν κάποιος άλλος φορέας κρατήσει το δελτίο παροχής, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του αλλά και την απόφαση κάλυψης του άλλου ασφαλιστικού ταμείου όπως και το πιθανό ποσό που αναλαμβάνει να καλύψει από την πλευρά του.

Η εταιρία θα καταβάλλει απολογιστικά την αποζημίωση, αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα πληρώσει την αποκλειστική νοσοκόμα και στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρία θα αποζημιώσει βάσει των αποδείξεων.

Πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν περιπτώσεις  που κρίνεται αναγκαία μια νοσηλεία να συνεχιστεί και μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο. Στην ουσία σημαίνει μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση στον οικογενειακό προγραμματισμό ελλείψει ιδιωτικού προγράμματος υγείας.

Πολλά προγράμματα προβλέπουν την κατ’ οίκον νοσηλεία  βάσει των όρων του συμβολαίου και περιλαμβάνουν ακόμα τη δυνατότητα του ασφαλισμένου να έχει στη διάθεση του  αποκλειστική νοσοκόμα στο σπίτι έως ενός συγκεκριμένου ποσού ή συγκεκριμένων αριθμών βαρδιών αναλόγως πάντα την περίπτωση.

Όπως και να έχει, η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα ενός νοσοκομειακού προγράμματος υγείας είναι απαραίτητη ειδικά σε περιπτώσεις που μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μαξιλαράκι ασφαλείας από υπέρογκα έξοδα  που μπορεί να προκύψουν από μια νοσηλεία.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστική νοσοκόμα: Τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και ο ΕΟΠΥΥ

Αμοιβές γιατρών και αποκλειστικής: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην πληρώσετε από την τσέπη σας

Αποκλειστική νοσοκόμα: Οι καλύψεις του ασφαλιστικού συμβολαίου που «σώζουν» την τσέπη