Σε μία δύσκολη στιγμή, εάν λόγω ασθένειας ή ατυχήματος χρειαστούμε  πολυήμερη νοσηλεία ή και χειρουργική αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας, οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο υψηλό κόστος μιας τέτοιας περίπτωσης ιδιωτικής νοσηλείας. Ενδεχομένως ορισμένοι να έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τα απρόοπτα ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν άπαξ, χάρη σε ένα καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι τελικά θα απορρυθμίσει τον οικονομικό τους σχεδιασμό και θα μεταφραστεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο πισωγύρισμα.

Τα νοσοκομειακά προγράμματα προσφέρουν τη σιγουριά πως όσα χρήματα και αν χρειαστούν για μια νοσηλεία, αυτά θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα. Ο ασφαλιζόμενος ουσιαστικά συνεισφέρει ένα μικρό ποσό – τα ασφάλιστρα – και σε αντάλλαγμα η εταιρία καλύπτει τα υψηλά έξοδα νοσηλείας αν και εφόσον χρειαστεί, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος.

Ας δούμε τα νοσοκομειακά προγράμματα λίγο πιο αναλυτικά. Πρόκειται για ασφαλιστήρια συμβόλαια που καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος υπάρχει διαθέσιμο ένα κεφάλαιο που εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στην δευτεροβάθμια περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Καλύπτονται δαπάνες δωματίου και τροφής, έξοδα ιατρών, χειρουργού και αναισθησιολόγου, επιπλέον εξετάσεις που είναι απαραίτητες πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν δαπάνες για φάρμακα και φυσικοθεραπείες μετά από νοσηλεία.

Σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις παρέχεται κάλυψη σε συμβεβλημένα νοσοκομεία όπου δεν απαιτείται νοσηλεία όπως για βρογχοσκόπηση, γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση και κυστεοσκόπηση.

Από πότε ισχύουν οι καλύψεις

Η έναρξη ισχύος της νοσοκομειακής κάλυψης ξεκινά

  • από την ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης που αναγράφεται στην πρώτη σελίδα κάθε ασφαλιστηρίου.
  • μετά την πάροδο 30 ημερών για κάθε καλυπτόμενο περιστατικό εξαιτίας ασθένειας που δεν ήταν γνωστή στον ασφαλισμένο.
  • μετά από μια χρονική περίοδο 180 ημερών για κάθε καλυπτόμενο περιστατικό σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νοσοκομειακά προγράμματα περιλαμβάνουν περιόδους αναμονής για να παράσχουν κάλυψη για μια σειρά νοσημάτων. Λόγου χάρη η στεφανιαία νόσος και το ανεύρυσμα εγκεφάλου έχουν χρονική αναμονή 6 μηνών. Σε ορισμένες παθήσεις π.χ. έμφραγμα, η περίοδος αναμονής μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια.

Ενδεχόμενη νοσηλεία σε συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα σημαίνει πως η αποπληρωμή των εξόδων πραγματοποιείται απευθείας από την ασφαλιστική εταιρία. Στην περίπτωση μη συμβεβλημένου νοσοκομείου, τότε ο ασφαλισμένος θα καταβάλει το ποσό της δαπάνης και θα του αποδοθεί απολογιστικά το ποσό από την εταιρία.

Σημαντικό κομμάτι του νοσοκομειακού προγράμματος είναι και ο όρος της «απαλλαγής», το ποσό δηλαδή που ο ασφαλισμένος θα κληθεί ο ίδιος να καλύψει, με το υπόλοιπο να βαραίνει την ασφαλιστική εταιρία.

Το κόστος ενός νοσοκομειακού προγράμματος καθορίζεται από την ηλικία του ασφαλισμένου, τις παροχές της εκάστοτε εταιρίας, τον τρόπο αποπληρωμής του ασφαλίστρου, αλλά και το ύψος της ορισθείσας απαλλαγής. Η «απαλλαγή», αφορά το ποσό που ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει από την τσέπη του (π.χ. τα πρώτα 1.000 ευρώ), με το υπόλοιπο να βαραίνει την ασφαλιστική εταιρία. Εξυπακούεται ότι όσο υψηλότερη η απαλλαγή που έχει ορισθεί, τόσο χαμηλότερα τα ασφάλιστρα.

 

Διαβάστε επίσης

Θα κάνετε νοσοκομειακό πρόγραμμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Ασφαλιστήριο: Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να «σπάσει» – Τι να προσέξετε πριν υπογράψετε