Καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα στο δρόμο, στην εργασία, στο σπίτι – άλλοτε μικρά και ασήμαντα και άλλοτε σοβαρά. Τα τελευταία μπορεί να μεταβάλλουν την καθημερινότητα και τη ζωή του πάσχοντα και να ανατρέψουν τη λειτουργία όλης της οικογένειας.

Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ο πάσχων μπορεί να υποστεί μόνιμη ή παροδική ανικανότητα διαφορετικού βαθμού (μερική ή ολική) εξαιτίας της οποίας μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά ή και να χαθεί, πρόσκαιρα ή δια παντός, η ικανότητα εργασίας.

Τι είναι η ολική μόνιμη και μερική ανικανότητα

Με ασφαλιστικούς όρους η ολική μόνιμη ανικανότητα αφορά την πλήρη έλλειψη ικανότητας άσκησης επαγγέλματος η οποία οφείλεται σε ατύχημα ή ασθένεια. Στη συγκεκριμένη κάλυψη ο ασφαλισμένος προεπιλέγει το ύψος του κεφαλαίου και τη διάρκεια της ασφάλισης.

Μετά την οριστική αναγνώριση της ασφαλιστικής εταιρίας καταβάλλεται στον ασφαλισμένο το κεφάλαιο σε δύο ισόποσες δόσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό δίνεται εφάπαξ. Αυτές αφορούν τη λειτουργική απώλεια των δύο χεριών ή και των δύο ποδιών, ή ενός χεριού και ενός ποδιού, όπως επίσης την ολική και ανεπανόρθωτη απώλεια της όρασης και των δύο ματιών.

Από την άλλη μεριά, η μερική μόνιμη ανικανότητα μπορεί να προκύψει από ασθένεια ή τραυματισμό και σημαίνει πως ο ασφαλισμένος μπορεί να εκτελέσει με μερική αλλά όχι πλήρη δυνατότητα ορισμένες λειτουργίες.

Σε αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος λαμβάνει από την ασφαλιστική εταιρία ποσοστό του ποσού που έχει οριστεί ως ασφαλισμένο κεφάλαιο. Ο πίνακας με τα ποσοστά μόνιμης μερικής ανικανότητας αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του ασφαλισμένου.

Πόσο κοστίζει η κάλυψη

Το κόστος εξαρτάται από κάποιους παράγοντες όπως το κεφάλαιο που επιθυμεί ο ασφαλισμένος, την συχνότητα καταβολής των ασφαλίστρων, το επάγγελμα του ασφαλισμένου, την ηλικία αλλά και το ιατρικό ιστορικό υγείας.

Ασφάλιση για απώλεια εισοδήματος και προσωπικού ατυχήματος

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν προγράμματα όπως η ασφάλιση  απώλειας εισοδήματος σε περίπτωση πρόσκαιρης ολικής ανικανότητας για εργασία από ατύχημα ή ασθένεια. Η παροχή αυτή εξασφαλίζει την διατήρηση του επιπέδου εισοδήματος του ασφαλισμένου. Η είσοδος στο πρόγραμμα αφορά άτομα από 18-65 ετών με λήξη την ηλικία των 65 ετών.

Πρέπει να αναφερθούμε παράλληλα και στην ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος, πρόγραμμα το οποίο παρέχει προστασία από τις συνέπειες ενός ατυχήματος. Μπορεί να αποτελέσει συμπλήρωμα ενός ασφαλιστικού προγράμματος ή να λειτουργήσει ως αυτόνομο και έχει ετήσια διάρκεια. Αναλόγως των επιλογών, μπορεί να περιλαμβάνει καλύψεις για μόνιμη ολική/ μερική ανικανότητα από ατύχημα, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες από ατύχημα, νοσοκομειακή περίθαλψη και απώλεια ζωής.

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιση ζωής και μόνιμης ανικανότητας: Πότε διπλασιάζεται η αποζημίωση

Ανικανότητα από ατύχημα ή ασθένεια: Γιατί είναι απαραίτητη η ασφάλιση

Ατυχήματα στο σπίτι: Η πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη που δίνει λύσεις