Ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας αποτελεί ουσιαστικά μια συμφωνία ανάμεσα σε εσάς και την ασφαλιστική εταιρία. Μέσω αυτής της συμφωνίας η εταιρία δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος θα σας καλύψει τα έξοδα για τη φροντίδα της υγείας σας βάσει των όρων του συμβολαίου, ενώ εσείς θα πληρώνετε συγκεκριμένα ασφάλιστρα ετησίως.  Η συμφωνία αυτή αποτυπώνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Είναι πολύ σημαντικό όμως να γνωρίζετε κάποια βασικά σημεία σε ένα πρόγραμμα υγείας έτσι ώστε να επιλέξετε συνετά το συμβόλαιο που σας ταιριάζει και καλύπτει τις ανάγκες σας.

1. Περίοδοι αναμονής

Σε ένα συμβόλαιο υγείας, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες για τις οποίες η κάλυψη δεν ισχύει άμεσα. Υπάρχει περίοδος αναμονής από έξι μήνες έως πέντε χρόνια ανάλογα με την ασθένεια και την πολιτική της εκάστοτε εταιρίας.

2. Απαλλαγή ή εκπιπτόμενο ποσό

Σε κάθε συμβόλαιο υγείας ο ασφαλισμένος και η ασφαλιστική εταιρία συμφωνούν σε ένα ποσό απαλλαγής. Είναι το ποσό το οποίο ο ασφαλισμένος θα καλύψει μόνος του σε περίπτωση νοσηλείας (π.χ. τα πρώτα χίλια ευρώ), με το υπόλοιπο να βαραίνει την εταιρία.

3. Κόστος νοσηλείας

Τα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν τις δαπάνες  νοσηλείας για το δωμάτιο, την τροφή, τις αμοιβές των ιατρών, του χειρουργού, του αναισθησιολόγου καθώς και πιθανές διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο και έχουν σχέση με την αιτία εισαγωγής.

4. Επίδομα μη χρήσης

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος νοσηλευθεί σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο και δεν κάνει χρήση του ασφαλιστικού προγράμματος, τότε η εταιρία θα του παράσχει επίδομα  μη χρήσης του συμβολαίου

5. Τρόπος αποπληρωμής και ανανέωσης του συμβολαίου

Τα συμβόλαια υγείας είναι ετησίως ανανεώσιμα. Η πληρωμή τους μπορεί να γίνεται σε ετήσια, εξαμηνιαία ή τριμηνιαία βάση. Αν η πληρωμή των ασφαλίστρων είναι ετήσια γίνεται  και έκπτωση στο συνολικό ποσό.

Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση του ιδανικού ασφαλιστικού προγράμματος απαιτεί έρευνα και καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Είναι ο επαγγελματίας ο οποίος αφού κατανοήσει τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες σας, θα σας κατευθύνει στην ιδανική λύση.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήρια υγείας: Τι προβλέπεται για όσους ξέχασαν να πληρώσουν;

Τα ιδανικά ασφαλιστικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους

Τα προγράμματα που παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος – Ενημερωθείτε