Η απόφαση για να προχωρήσει κάποιος σε μια ιδιωτική ασφάλιση υγείας σίγουρα έρχεται μετά από πολλή σκέψη, έρευνα και συζήτηση με τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή. Οι λόγοι που κάποιος λαμβάνει μια τέτοια απόφαση είναι για να προστατέψει την υγεία του σε περίπτωση ασθένειας αλλά και ατυχήματος.

Καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα στο δρόμο, στο σπίτι, στην δουλειά. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να διασχίσει μια διάβαση και την ίδια στιγμή να τραυματιστεί από διερχόμενο όχημα που παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη. Το αποτέλεσμα είναι ο σοβαρός τραυματισμός του πεζού. Αν λοιπόν ο συγκεκριμένος είναι κάτοχος νοσοκομειακού προγράμματος στο συμβόλαιο υγείας του, τότε υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του σε συμβεβλημένο νοσοκομείο. Με τη χρήση της ιδιωτικής του ασφάλειας θα καλυφθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις εντός του νοσοκομείου και σε νοσηλεία.

Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν πολλά νοσοκομειακά προγράμματα που καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας, αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου. Αν πρόκειται για ατύχημα συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για επείγουσα μεταφορά ακόμη και με αεροπλάνο από το εξωτερικό. Πάντα βέβαια σε εξάρτηση από το πρόγραμμα που έχει επιλεχθεί και τους όρους του.

Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομειακά προγράμματα υπάρχει ακόμα και η πρόβλεψη κάλυψης εξόδων για αποκλειστική νοσοκόμα, όπως και η παροχή των πρώτων βοηθειών στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με αναφορά του αριθμού συμβολαίου.

Μία άλλη κάλυψη που μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση επιλογής κάποιου νοσοκομειακού προγράμματος και πάντα ανάλογα συμβολαίου, είναι οι δαπάνες για κέντρο αποκατάστασης.

Το κόστος ενός νοσοκομειακού προγράμματος στην περίπτωση ατυχήματος ποικίλλει από εταιρία σε εταιρία. Μπορεί να κυμανθεί από 300 μέχρι 3.000 ευρώ για ένα νέο άνδρα 30 χρονών που θέλει να ασφαλιστεί. Αυτή η διαφορά στην τιμή οφείλεται κυρίως στην πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν σε νοσοκομειακά προγράμματα.

Ορισμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αναλόγως των συμβολαίων παρέχουν και επίδομα 250 ευρώ ανά ημέρα νοσηλείας σε περίπτωση που ως ασφαλισμένος επιλέξετε δημόσιο νοσοκομείο και δεν ζητήσετε κάλυψη εξόδων. Το επίδομα μπορεί επίσης να φτάσει τα 500 ευρώ ανά ημέρα  σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης χωρίς κάλυψη εξόδων νοσηλείας.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που τα νοσοκομειακά προγράμματα δεν παρέχουν κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος από χόμπι ή κάποιο extreme sport. Στην ουσία ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την ασφαλιστική εταιρεία αν αποφασίσει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα στο μέλλον.

Η ασφαλιστική εταιρία θα πρέπει επίσης να γνωρίζει κατά την σύναψη της σύμβασης αν ο υποψήφιος ασφαλισμένος ήδη ασχολείται με κάποιο extreme sport. Στην συνέχεια αφού η ασφαλιστική εξετάσει όλες τις παραμέτρους και τους πιθανούς κινδύνους θα αποφασίσει να προχωρήσει στην κάλυψη ή όχι.

Σπορ όπως το θαλάσσιο σκι, το υποβρύχιο ψάρεμα με μπουκάλες οξυγόνου, η συμμετοχή σε καταδύσεις αποτελούν περιπτώσεις στις οποίες δεν παρέχεται κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρεία.

Εκτός από τα νοσοκομειακά προγράμματα που παρέχουν κάλυψη στην περίπτωση ατυχήματος, οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν και ξεχωριστά συμβόλαια ασφάλισης ατυχήματος. Η ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος ισχύει σχεδόν σε κάθε περίπτωση χωρίς να αναζητά την υπαιτιότητα ή μη του ασφαλισμένου.

Καλύπτει σχεδόν όλα τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα που προκύπτουν μετά από ατύχημα. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα δεν έχουν απαλλαγές και συμμετοχές και αποζημιώνουν στο σύνολο τους. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν ασφάλιση μόνιμης ή μερικής ανικανότητας, εξετάσεις, αμοιβές ιατρών, φυσιοθεραπείες, φάρμακα καθώς και έξοδα εξωνοσοκομειακής κάλυψης.

Αναμφισβήτητα τα προγράμματα ασφάλισης προσωπικού ατυχήματος είναι χρήσιμα. Γιατί αν ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποιου είδους απαλλαγή, τότε δεν είναι σίγουρο πως η ασφαλιστική εταιρεία θα παρέχει την κάλυψη από το πρώτο ευρώ ή όλο το ποσό των εξόδων.

Συμπερασματικά, τα νοσοκομειακά προγράμματα που περιλαμβάνονται ή προστίθενται σε ένα ασφαλιστήριο υγείας καθώς και τα αντίστοιχα προσωπικού ατυχήματος αποτελούν ένα δίχτυ ασφαλείας σε πιθανές κακοτυχίες-ατυχήματα.

Μέσα από μια πλειάδα προγραμμάτων μπορείτε να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα σε σας ή/και τους αγαπημένους σας με βάσει τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες σας.

 

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο