Ο ερχομός ενός παιδιού είναι πρόκληση για κάθε γονέα. Πέρα από χαρά και ελπίδα, το μέλος που προστίθεται στην οικογένεια θα τη φέρει αντιμέτωπο με ένα νέο άγχος: την εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας του παιδιού σε κάθε περίπτωση. Αποτυπώθηκε στην αγωνία των γονιών τον περασμένο χειμώνα οπότε τα παιδιατρικά νοσοκομεία βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού από τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ασφάλισης του παιδιού, είτε μέσα από δικό του αυτόνομο πρόγραμμα είτε κάτω από τις «ασφαλιστικές φτερούγες» των γονέων ως εξαρτώμενο μέλος. Το δεύτερο σενάριο αποτελεί συχνή επιλογή λόγω ευκολίας ή για την αποφυγή επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Μια πυρηνική οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά μπορεί να καλυφθεί έναντι €1.000 ετησίως αντί €1.500 περίπου που θα στοίχιζε η αυτόνομη ασφάλιση κάθε μέλους.

Τα οικογενειακά συμβόλαια εντούτοις κρύβουν ορισμένες «παγίδες», με κυριότερη να μείνει το παιδί ανασφάλιστο αν ο συμβαλλόμενος γονέας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του συμβολαίου του, οπότε θα διακοπεί. Επιπλέον, αυτός ο τύπος ασφάλισης του παιδιού τερματίζεται με τη συμπλήρωση του 20ού ηλικιακού του έτους, με δυνατότητα επέκτασης για πέντε ακόμα χρόνια σε περίπτωση που σπουδάζει ή παντρεύτηκε προτού συμπληρώσει τα 25 έτη ηλικίας. Ενα αυτόνομο πρόγραμμα του παιδιού από την άλλη πλευρά -και με πολύ υψηλό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο μάλιστα-, θα είχε χαμηλό ασφάλιστρο λόγω μικρής ηλικίας και, συνήθως, απουσίας προβλημάτων υγείας, στα €115 ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει παροχές για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά καθώς και ατυχήματα αφού το τρίπτυχο «παιδί-παιχνίδι-τραυματισμοί» είναι αναπόφευκτο. Για πολλούς λόγους, αρκετοί γονείς θα αναζητήσουν ακόμα πιο οικονομικές ασφαλιστικές λύσεις, όπως τα ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος. Με χαμηλότατο ασφάλιστρο όπως 3,5 ή 4 ευρώ τον μήνα, κάθε γονέας μπορεί να προσφέρει στο παιδί του ένα πολύτιμο ασφαλιστικό συμβόλαιο που, στην περίπτωση ατυχήματος, θα καλύψει τα νοσήλια, δαπάνες συνοδού ή αποκλειστικής νοσοκόμας, την περίθαλψη στα επείγοντα, τη συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις για δεύτερη ιατρική γνώμη, την υγειονομική μεταφορά με κάθε αναγκαίο μέσο, ημερήσιο επίδομα κ.ά., ανάλογα με τις βασικές και προαιρετικές καλύψεις του εκάστοτε συμβολαίου.

Ενα ειδικό προϊόν, τέλος, αποτελούν τα ασφαλιστικά προγράμματα για φοιτητές ERASMUS. Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των φοιτητών για νέες εκπαιδευτικές εμπειρίες, τα εν λόγω προϊόντα, περιλαμβάνοντας όλες τις καλύψεις που συνήθως απαιτούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού κατά την εγγραφή σχετικά με ιατροφαρμακευτικά έξοδα και νοσήλια που θα προκύψουν από ασθένεια ή προσωπικό ατύχημα, αστική ευθύνη προς τρίτους και επαναπατρισμό, είναι η οικονομική λύση για περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλος τύπος ασφάλισης.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10