Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις πιο περίπλοκες στο ανθρώπινο σώμα όσον αφορά την κατασκευή και την λειτουργία της. Δύο πολύ βασικά τμήματα της άρθρωσης αυτής, είναι οι δύο μηνίσκοι. Αποτελούνται κυρίως από νερό, κολλαγόνο τύπου 1 και άλλα συστατικά όπως πρωτεογλυκάνες και ελαστίνη.

Η βασική λειτουργία των μηνίσκων είναι να απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση του γόνατος και να μοιράζουν ισομερώς το φορτίο του σώματος.

Οι κύριοι τύποι ρήξεων μηνίσκου είναι η οξεία που οφείλεται σε τραυματισμό που μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που το γόνατο φορτιστεί σε κάμψη και στροφή. Την συναντάμε σε νεαρής ηλικίας άτομα και πιο συχνά σε αθλητές. Η εκφυλιστική ρήξη συνήθως συμβαίνει σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε εξαιτίας κάποιων κινήσεων όπως σε βαθύ κάθισμα ή γονάτισμα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται εξαρτώνται από το είδος της ρήξης. Στην οξεία ρήξη ο έντονος και οξύς πόνος είναι το κύριο χαρακτηριστικό, όπως επίσης και η αίσθηση ενός μηχανικού εμποδίου στην κάμψη ή στην έκταση του γόνατος. Σε περιπτώσεις εκφυλιστικής ρήξης τα συμπτώματα είναι παρόμοια χωρίς να έχουν όμως την ίδια ένταση.

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και την λεπτομερή κλινική εξέταση. Με βάση αυτή θα κριθεί αναγκαία ή όχι η απεικονιστική εξέταση μέσω μαγνητικής τομογραφίας η οποία θα φανερώσει τη θέση και την έκταση της ρήξης. Οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις καλύπτονται βάσει των όρων του συμβολαίου τους.

Μικρές ρήξεις μηνίσκου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και με φυσικοθεραπείες. Σε αυτή την περίπτωση οι κάτοχοι εξωνοσοκομειακών προγραμμάτων υγείας σχεδόν σε όλες τις εταιρίες μπορούν να επωφεληθούν από προνομιακές τιμές.

Σε περιπτώσεις που η ρήξη μηνίσκου είναι μεγαλύτερη, τότε η χειρουργική επέμβαση μέσω αρθροσκόπησης αποτελεί μονόδρομο. Αποζημιώνεται από όλα τα συμβόλαια υγείας όλων των εταιριών και καλύπτει όλες τις δαπάνες της χειρουργικής επέμβασης καθώς και την νοσοκομειακή περίθαλψη. Ανήκει στις παθήσεις που αποζημιώνονται έπειτα από ένα χρονικό διάστημα αναμονής  3 – 12 μηνών από τότε που άρχισε να ισχύει το συμβόλαιο. Πρέπει να τονιστεί πως η πλαστική χιαστών συνδέσμου γόνατος, η αρθροσκόπηση και η μηνισκεκτομή τοποθετούνται στο πίνακα με τις «μεγάλες» επεμβάσεις στον πίνακα των ασφαλιστικών εταιριών.

Αναμφισβήτητα η φυσικοθεραπεία θα αποτελέσει φυσική εξέλιξη μετά την χειρουργική επέμβαση. Οπότε είναι σκόπιμο να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για να σας κατευθύνει ως προς την αποκατάσταση μέσω φυσικοθεραπειών βάσει των παροχών του ασφαλιστικού σας προγράμματος.

Τέλος στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, μην παραλείψετε να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρία κατά την σύναψη του ασφαλιστικού σας προγράμματος.

 

Διαβάστε επίσης

Οι ασφαλιστικές καλύψεις που αφορούν τα υπογόνιμα ζευγάρια

Ασφαλιστήριο: Έξι πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν προγραμματίσετε μια επέμβαση