Οι νεότεροι ακόμα από τη γενιά των millennials (1981-1996) έχουν περάσει πλέον τα 25 και δεν μπορούν να ασφαλίζονται ως εξαρτώμενα μέλη στα συμβόλαια των γονιών τους. Ενώ όμως θα πρέπει να μεριμνήσουν για το δικό τους ασφαλιστήριο υγείας, πλήθος δημοσκοπήσεων δείχνει ότι πρόκειται μια γενιά «ανασφάλιστων» υπό την έννοια της απουσίας συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης. Σύμφωνα με ειδήμονες από τον ασφαλιστικό κλάδο, όπως και άλλες ηλικιακές ομάδες αποφεύγουν την αγορά ασφάλισης θεωρώντας την συχνά μια «μεγάλη επένδυση».

Έρευνα σχετικά με τις τάσεις στην υγειονομική περίθαλψη διαπιστώνει ότι σχεδόν οι μισοί millennials (43%) θα εξετάσουν το κόστος ως κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, ενώ είναι η ηλικιακή ομάδα που αποζητά την πλήρη κατανόηση των όρων, χωρίς να διστάζει να σπάσει το συμβόλαιο αν νιώσει απογοήτευση από τις υπηρεσίες.

Λόγω περιορισμένης χρήσης υπηρεσιών πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, θα επιλέξουν ενδεχομένως προγράμματα υγείας με μεγάλη απαλλαγή και έτσι οικονομικότερα ασφάλιστρα. Ένα πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης με κάλυψη για διαγνωστικές εξετάσεις, υψηλή σχετικά απαλλαγή (€1.500) και Β’ θέση νοσηλείας (δίκλινο) μπορεί να στοιχίσει περί τα €35 τον μήνα ή κάτι παραπάνω από 400 ευρώ κατ’ έτος. Εντούτοις προσοχή· οι νέοι ενήλικοι θα πρέπει να έχουν υπ΄ όψιν τους ότι κάπου στα 35 η υγεία παύει να είναι αυτό που θα λέγαμε «νεανική» και τα check-up πρέπει να μπουν στο κάδρο με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή πρόληψη ενός προβλήματος. Είναι χρήσιμο να μελετήσουν ποια προνόμια προσφέρει κάθε ασφαλιστική εταιρεία σχετικά με τους ετήσιους προληπτικούς ελέγχους.

Μια σημαντική υπενθύμιση: Τα ασφαλιστήρια υγείας θέτουν για κάποιες ασθένειες και καταστάσεις υγείας περιόδους αναμονής, ήτοι χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστηρίου υγείας ώσπου η εταιρεία να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αγοράς ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας σε νεαρή ηλικία είναι ότι για προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως στεφανιαία νόσος, καταρράκτης, οστεοαρθρίτιδα ή επιπλοκές διαβήτη και καλύπτονται (ενδεικτικά) κατά αντιστοιχία μετά από 6 μήνες, ένα, δύο και πέντε έτη, όταν εμφανιστούν θα έχει παρέλθει η περίοδος αναμονής και η κάλυψη θα είναι άμεση.

Η απουσία ιστορικού υγείας επιτρέπει ακόμα πιο ισχυρή προστασία απέναντι στα αναπάντεχα, όπως με την απόκτηση ενός ασφαλιστηρίου σοβαρών ασθενειών, προϊόν που συμπληρώνει την ασφάλιση υγείας παρέχοντας ένα δίχτυ οικονομικής προστασίας για έξοδα που θα προκύψουν από ένα σοβαρό περιστατικό υγείας απλά και εύκολα μέσω μιας άπαξ καταβολής επιδόματος 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 έως και 300.000 ευρώ ανάλογα με το πρόγραμμα και ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε άλλων ασφαλιστικών παροχών ή επιδομάτων λαμβάνει ο ασφαλισμένος για την καλυπτόμενη περίπτωση. Μεταξύ των καταστάσεων για τις οποίες ενεργοποιείται η κάλυψη περιλαμβάνονται ο καρκίνος (αιματολογικές κακοήθειες και νεοπλασίες), το έμφραγμα, η νόσος του Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η επέμβαση bypass. Η συνολική υγεία, η ηλικία, οι συνήθειες όπως το κάπνισμα και το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο (ύψος επιδόματος) είναι μερικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το ύψος του ασφαλίστρου. Για ενηλίκους 35 ετών που θα επιλέξουν κεφάλαιο €30.000, το ετήσιο ασφάλιστρο θα οριστεί περίπου στα €136 με αναπροσαρμογή κάθε χρόνο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10