Ίσως πιο εύηχη με την αγγλική ονομασία της Generation X, η γενιά Χ με ημερομηνίες γέννησης μεταξύ 1965 και 1980 θα επιλέξει ασφάλιση υγείας κατά τον τρόπο που οργανώνει το σούπερ μάρκετ: με προγραμματισμό και φροντίζοντας να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη με το χαμηλότερο κόστος. Όχι άδικα, άλλωστε, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για τη «γενιά σάντουιτς» που επωμίζεται σήμερα τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών και των παιδιών με κόστος για τη συνολική σωματική και ψυχική τους υγεία, με υψηλότερα επίπεδα ανθυγιεινών συμπεριφορών (π.χ. χρήση αλκοόλ και κάπνισμα) και περισσότερη κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Συνεπώς, η οικονομική υποστήριξη και η ευελιξία είναι περισσότερο από απαραίτητες.

Χρειάζονται ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που να αποπνέει σιγουριά για ό,τι αφορά την υγειονομική τους περίθαλψη, το οποίο θα μεριμνά ακόμα και για την κάλυψη της συμμετοχής σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και εξετάσεις. Ουσιαστικά, ένα συμβόλαιο που προβλέπει αποζημίωση για δαπάνες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ούτως ειπείν για ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, είναι το κλειδί για όσους ανήκουν στη μέση ηλικία, οπότε η υγεία δίνει ξεκάθαρα σημάδια όταν κάτι δεν πάει καλά και έχουν ήδη εγκατασταθεί μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Επιπλέον, κάποιες εταιρείες εξασφαλίζουν μέσω των εξωνοσοκομειακών προγραμμάτων τους παροχές και για την ψυχική υγεία όπως ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, μέσα από απεριόριστες συνεδρίες στο δίκτυο συμβεβλημένων ψυχολόγων/ψυχιάτρων με συμμετοχή όπως €25 ή €30 ανά συνεδρία ή ποσοστιαίες εκπτώσεις.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η εξασφάλιση των παραπάνω θα γίνεται μέσα από ένα συνολικό πακέτο για τη φροντίδα της υγείας, το οποίο θα καλύπτει νοσοκομειακή περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και ποιοτικών υπηρεσιών. Η καθημερινότητα «βομβαρδίζει» με υψηλές δόσεις στρες τον μεσήλικα, ιδίως όταν ακροβατεί με το ένα πόδι στη δουλειά και με το άλλο στο σπίτι. Δεν είναι ανάγκη να βιώνει το άγχος και στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Για ένα άτομο 45 ετών με κάποιο πρόβλημα υγείας όπως ελεγχόμενη υπέρταση, τα ετήσια ασφάλιστρα με απαλλαγή στα €750 θα ανέλθουν σε €450-480 το ελάχιστο, ενώ χωρίς ιατρικό ιστορικό το ασφάλιστρο θα είναι περίπου κατά 15% μειωμένο.

Πόσο αναγκαίο είναι το ασφαλιστήριο; Στατιστικά δεδομένα από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και το Royal College of Surgeons δείχνουν πως η είσοδος στη μέση ηλικία θα αυξήσει και τις πιθανότητες για χειρουργικές ή λιγότερο επεμβατικές θεραπείες όπως εμφύτευση βηματοδότη, κολεκτομή, μαστεκτομή, αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, ριζική προστατεκτομή, χολοκυστεκτομή, αντιμετώπιση βουβωνοκήλης, καταρράκτη και μελανώματος.

Ασφαλείς και στην τρίτη ηλικία

Κατηγορούνται ως ανεπίγνωστοι από τους νεότερους, ότι μιλούν πιστεύοντας πως γνωρίζουν τα πάντα όσο οι ροζιασμένες από τα χρόνια παλάμες τους. Ενδεχομένως όμως, οι Baby Boomers που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 να μπορούν να δώσουν συμβουλές για την ασφάλιση υγείας. Είναι η γενιά που επιλέγει ασφαλιστικές εταιρείες με αναγνωρισμένο κύρος και συνεργασίες με νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα αντίστοιχης φήμης, αναζητώντας το όνομα που μπορεί να εγγυηθεί ποιοτική περίθαλψη και γιατρούς που μπορούν να εμπιστευτούν. Εφόσον κτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης, θα φροντίσουν να τη διατηρήσουν. Παράλληλα, χάρη στον ελεύθερο χρόνο που πιθανώς έχουν χάρη στη συνταξιοδότησή τους, θα πρέπει να αναζητήσουν προγράμματα με προνομιακές παροχές fitness για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης.

Για τους 60άρηδες, τους τελευταίους της κοόρτης, οι πόρτες της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας είναι ανοιχτές από κάθε εταιρεία, αφού τα 65 έτη αποτελούν συνήθως το όριο για την απόκτηση ενός προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης, με «εισιτήριο» τα καλά αποτελέσματα του αναγκαίου προασφαλιστικού ιατρικού ελέγχου (σε συμβεβλημένα διαγνωστικά και με έξοδα της εταιρείας), ο οποίος περιλαμβάνει: καρδιολογική ή παθολογική εξέταση, γενική ούρων και αίματος, σάκχαρο, τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, HDL, LDL, PSA για τους άνδρες και Ca 125 για τις γυναίκες, τεστ κόπωσης και μαστογραφία.

Το πιο σημαντικό: στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν προγράμματα με ηλικία εισόδου έως τα 80 έτη για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις σε ειδικά συμβεβλημένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Μολονότι οι επιλογές νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων είναι σημαντικά λιγότερες, μπορεί να διατηρηθεί χαμηλό το κόστος ασφαλίστρων που υπό κανονικές συνθήκες και πρόσβαση σε όλο το δίκτυο υγείας της εταιρείας θα άγγιζε τα €2.000 ετησίως.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10

 

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικές επιλογές και λύσεις για τους 60ρηδες

Είναι η ασφάλιση το κλειδί της μακροζωίας; Επιστημονικά στοιχεία δίνουν την απάντηση

Ασφάλιση υγείας: Μέχρι ποια ηλικία ασφαλίζεται το παιδί στο συμβόλαιο του γονιού