Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στη σημασία και τον ρόλο που έχει ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας. Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την πανδημία υπάρχει μια εμφανέστατη στροφή των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση. Ένας παράγοντας που οδήγησε σε αυτή την αύξηση είναι οι τεράστιες αναμονές για εξετάσεις και για επεμβάσεις στις δημόσιες δομές. Αναμφισβήτητα η ιδιωτική ασφάλιση μέσα από μια πλειάδα προγραμμάτων αποτελεί το προστατευτικό «μαξιλαράκι» στην περίπτωση που προκύψει μια ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα.

Είναι οι στιγμές που χρειαζόμαστε μια στήριξη και μια καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνουμε και που να αποταθούμε. Σε αυτά τα ερωτήματα της πρώτης στιγμής, οι απαντήσεις δίνονται μέσα από την ύπαρξη ενός ιδιωτικού προγράμματος και των παροχών που περιλαμβάνει. Σίγουρα αν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει με ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας, θα έχει πολλές απορίες. Εμείς επιχειρούμε να σας βοηθήσουμε με τις κατάλληλες απαντήσεις.

1 Τι θα μου προσφέρει ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας;

Σας παρέχει τη σιγουριά και τη βεβαιότητα πως έτσι θα θωρακίσετε και θα προστατέψετε την υγεία σας εφόσον χρειαστεί. Έχοντας ένα ιδιωτικό πρόγραμμα  αποκτάτε πρόσβαση σε  ιδιωτικές δομές υγείας με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και χωρίς αναμονές. Σε ένα περιβάλλον που θα νιώσετε τη φροντίδα και την κατανόηση από την πρώτη στιγμή.

2. Υπάρχει κάλυψη για τις διαγνωστικές εξετάσεις;

Σε κάποια ιδιωτικά προγράμματα ασφαλιστικών εταιριών, ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να σας καλύψει για μια σειρά εξετάσεων που σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα υγείας. Για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κάλυψης διαγνωστικών εξετάσεων μπορείτε να αποκτήσετε ένα εξωνοσοκομειακό. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς.

3. Πότε θα ξεκινήσει να  ισχύει το συμβόλαιό μου;

Η ισχύς του συμβολαίου ξεκινά άμεσα με την εξόφληση της πρώτης δόσης. Παρ’ όλα αυτά σε κάθε ασφαλιστήριο υγείας υπάρχουν αναμονές για κάποιες ασθένειες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα από την υπογραφή του για να μπορέσει η ασφαλιστική να σας παρέχει κάλυψη. Αναλυτικά οι αναμονές αναφέρονται στους όρους του συμβολαίου.

4. Τι εννοούμε με τον όρο «συμμετοχή» του ασφαλισμένου

Στον σχεδιασμό του δικού σας ιδιωτικού συμβολαίου υγείας θα ρωτηθείτε από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή αν επιθυμείτε κάποια συμμετοχή. Η συμμετοχή είναι στην ουσία το οικονομικό κομμάτι το οποίο μπορείτε εσείς να καλύπτετε σε μια ενδεχόμενη νοσηλεία. Αν για παράδειγμα κάποιος προχωρήσει σε μια επέμβαση με το κόστος μαζί με την νοσηλεία να είναι 3.000 ευρώ, με τον ασφαλισμένο να έχει δηλώσει ό,τι επιθυμεί δική του συμμετοχή  500 ευρώ, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα καλύψει το πόσο των 2.500 ευρώ.

5. Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να ασφαλιστώ;

Κάθε ασφαλιστική εταιρία θέτει τα δικά της ηλικιακά όρια για την εξασφάλιση ενός ιδιωτικού προγράμματος υγείας. Η δυνατότητα αυτή ξεκινά από τον πρώτο μήνα γέννησης ενός παιδιού  και μπορεί να φτάσει μέχρι την ηλικία των 70. Η δυνατότητα για ασφάλιση μέσω νοσοκομειακού προγράμματος μπορεί να φτάσει στην ηλικία των 75 και πάντα ανάλογα με την πολιτική κάθε εταιρίας.

6. Αν δεν κάνω χρήση του συμβολαίου μου, έχω κάποιο όφελος;

Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν ειδικό επίδομα ως επιβράβευση αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να νοσηλευτεί σε δημόσια νοσηλευτική δομή εκμεταλλευόμενος κάποιο δημόσιο ταμείο.

7. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα είμαι καλυμμένος;

Τα περισσότερα συμβεβλημένα νοσοκομεία παρέχουν στους ασφαλισμένους  ένα πλήθος προνομίων για επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.  Με τις παροχές αυτές μπορείτε να εξοικονομείτε επιπλέον χρήματα και να αποφεύγετε την ταλαιπωρία των εξωτερικών ιατρείων σε δημόσια νοσοκομεία.

8. Επιλέγω μόνο συμβεβλημένα νοσοκομεία;

Σχεδόν σε όλα τα συμβόλαια υγείας δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ασφαλισμένο να επιλέξει το νοσηλευτικό ίδρυμα που επιθυμεί. Η διαφορά εντοπίζεται στον τρόπο αποπληρωμής, στα συμβεβλημένα η πληρωμή γίνεται απευθείας από την ασφαλιστική εταιρία ενώ στα μη συμβεβλημένα μέσω συναλλαγματικής.

9. Ποιο είναι το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος;

Το κόστος ενός προγράμματος υγείας εξαρτάται από σημαντικούς παράγοντες όπως είναι το φύλο, η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση υγείας του υποψηφίου ασφαλισμένου. Είναι λογικό όσο πιο μεγάλος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερο να είναι το κόστος. Το κόστος ενός ασφαλιστικού προγράμματος διαμορφώνεται ανάλογα με την ύπαρξη νοσοκομειακού προγράμματος για διαγνωστικές εξετάσεις.

10. Τρόπος ανανέωσης και διάρκεια

Τα ασφαλιστήρια υγείας ανανεώνονται κάθε χρόνο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες αποστέλλουν εκ νέου τους όρους και τις παροχές. Πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν εταιρίες που παρέχουν εγγύηση παροχών.

Συμπερασματικά λοιπόν η σημασία κατοχής ενός ιδιωτικού ασφαλιστηρίου υγείας είναι μεγάλη τόσο για σας όσο και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Με την καθοδήγηση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή θα καταλήξετε στο πρόγραμμα που ταιριάζει σε σας βάσει των αναγκών και των οικονομικών δυνατοτήτων σας.

 

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ιδιωτική ασφάλιση στο παιδί

Καρκίνος του μαστού: Οι ασφαλιστικές καλύψεις και παροχές που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει