Όσοι ενδιαφέρονται να συνάψουν ασφαλιστήριο υγείας έχουν τις ίδιες απορίες και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ακούν για πρώτη φορά κάποιους όρους όπως απαλλαγή, bonus καλής χρήσης κλπ.  Ας απαντήσουμε σε τρεις ερωτήσεις που υποβάλλονται συχνότερα..

1. Με συμφέρει η απαλλαγή, δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής μου στα έξοδα νοσηλείας;

– Ναι, διότι ελαττώνει το ύψος των ασφαλίστρων. Το κυριότερο όφελος που έχει ο ασφαλισμένος από προγράμματα με συμμετοχή είναι σίγουρα το χαμηλό ετήσιο ασφάλιστρο, καθώς και οι χαμηλότερες ετήσιες αναπροσαρμογές του ασφαλίστρου. Ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει ταυτόχρονη χρήση του ασφαλιστικού του φορέα με αποτέλεσμα η συμμετοχή του, δηλαδή τα χρήματα που βγάζει από την τσέπη του για τα έξοδα της νοσηλείας του, να μειώνονται ή ακόμη και να μηδενίζονται. Μάλιστα κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες προβλέπουν και την καταβολή bonus «καλής χρήσης» αν χρησιμοποιήσετε και την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ με απώτερο στόχο να κερδίσετε χαμηλότερο ασφάλιστρο.

2. Χρειάζεται να γίνουν ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να γίνω δεκτός σε ένα πρόγραμμα;

– Όχι, απαραιτήτως. Αναλόγως του προφίλ του υποψηφίου προς ασφάλιση, καθώς και του επιλεγμένου προγράμματος, η εταιρία μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια προασφαλιστικών εξετάσεων. Συνήθως οι εταιρίες ζητούν πρόσφατες εξετάσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες κυρίως όταν έχουν δηλωθεί προϋπάρχουσες ασθένειες.

3. Μου αρκεί ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ή πρέπει να ζητήσω και εξωνοσοκομειακές καλύψεις;

Το νοσοκομειακό πρόγραμμα καλύπτει ανάγκες που σχετίζονται με την εισαγωγή σε νοσοκομείο και όλη τη διαδικασία νοσηλείας. Δηλαδή αμοιβή αναισθησιολόγου, αμοιβή χειρουργού, έξοδα δωματίου νοσηλείας, προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές δαπάνες. Τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών υγείας, που δεν σχετίζονται με τη νοσηλεία και την παραμονή σε νοσοκομείο, όπως:

  • Ιατρικές Επισκέψεις
  • Ιατρικές Πράξεις
  • Διαγνωστικές εξετάσεις
  • Γενικούς προληπτικούς ελέγχους
  • Εξειδικευμένους προληπτικούς ελέγχους

Οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν δωρεάν ένα ετήσιο προληπτικό έλεγχο (Check – up).

Επιπλέον καλύπτουν διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις μέχρι ένα ποσό ετησίως.

Οι ασφαλιστές προτείνουν να συνδυάσετε νοσοκομειακό και έξτρα εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα ιδίως αν έχετε παιδιά και επισκέπτεσθε συχνά τον παιδίατρο, αν έχετε χρόνιο πρόβλημα υγείας καθώς και εάν αν είστε πάνω από 50 ετών.