Το 1868, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Φυσικών (APS), ο Γάλλος αστρονόμος Pierre Jules César Janssen ταξίδεψε στην πόλη Γκουντούρ της Ινδίας για να παρατηρήσει την έκλειψη του ηλίου και να καταλήξει ότι οι ηλιακές προεξοχές αποτελούνται κυρίως από αέριο υδρογόνο που θερμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Στις 18 Αυγούστου ωστόσο, παρατηρώντας τον ήλιο μέσα από το φασματοσκόπιό του, πρόσεξε ότι το μήκος κύματος της κίτρινης φασματικής γραμμής δεν ταίριαζε με το μήκος κύματος κανενός γνωστού έως τότε στοιχείου. Ήταν η ίδια παρατήρηση που κατέγραψε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και ο Βρετανός αστρονόμος Joseph Lockyer.

Καθώς τα άρθρα των δύο επιστημόνων έφτασαν την ίδια ημέρα στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας, πιστώθηκε και στους δύο η ανακάλυψη του μοναδικού χημικού στοιχείου που εντοπίστηκε πρώτα έξω από τη Γη και έλαβε την ονομασία «ήλιο». Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο, μη τοξικό, αδρανές αέριο και το δεύτερο σε αφθονία χημικό στοιχείο στο σύμπαν μετά το υδρογόνο, το οποίο αξιοποιείται και στο πεδίο της ιατρικής.

Το ήλιο χρησιμοποιείται ως παράγοντας ψύξης του ηλεκτρικού αγωγού που παράγει το στατικό μαγνητικό πεδίο στους μαγνητικούς τομογράφουςως εισπνεόμενη θεραπεία συνδυαστικά με οξυγόνο για την αντιμετώπιση σοβαρού επεισοδίου άσθματος και, λόγω των θερμοδυναμικών ιδιοτήτων του, στην κρυοχειρουργική, κρυοπηξία ή κρυοθεραπεία, την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που περιλαμβάνει την καταστροφή μη φυσιολογικών ιστών με την εφαρμογή θερμοκρασιών υπό του μηδενός.

Η κρυοχειρουργική, η οποία πέραν του ηλίου περιλαμβάνει και τη χρήση υγρού αζώτου και αέριου αργού, μπορεί να διενεργηθεί τοπικά, στην επιφάνεια του δέρματος, διαδερμικά ή χειρουργικά, για την αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων και ιατρικών καταστάσεων όπως:

  • δερματικές αλλοιώσεις, άτυπους σπίλους, κονδυλώματα, μυρμηγκιές, κρεατοελιές ή ακτινικές υπερκερατώσεις (προκαρκινικές δερματικές βλάβες)
  • αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή
  • κακοήθειες στο δέρμα, το ήπαρ, τους νεφρούς, τα οστά, τους οφθαλμούς, τους πνεύμονες, τον προστάτη και τον μαστό
  • προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας
  • οφθαλμοπάθειες όπως το νεοαγγειακό γλαύκωμα και η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Μια έρευνα σε προγράμματα ασφάλισης υγείας θα εντοπίσει τη μέθοδο στους πίνακες με τις καλυπτόμενες επεμβάσεις όπως «κρυοχειρουργική αφαίρεση μυρμηκιάς – κονδυλώματος», «κρυοχειρουργική θεραπεία βασικοκυτταρικού καρκινώματος (BCC), ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC), ακτινικών υπερκερατώσεων», «κρυοπηξία επί ρωγμής αμφιβληστροειδούς», «κυκλοκρυοπηξία» (μέθοδος για την αντιμετώπιση γλαυκώματος που αντικαθίσταται σταδιακά από την κυκλοφωτοπηξία) και «κρυοπηξία τραχήλου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν οι πίνακες με τις επεμβάσεις δεν περιλαμβάνουν κάποια περίπτωση, π.χ. κρυοθεραπεία καρκίνου του προστάτη, εφόσον υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που ορίζει ως αναγκαία τη θεραπεία, το ασφαλιστικό συμβόλαιο κανονικά θα την καλύψει. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία με την εταιρεία.

Τι δεν καλύπτει το συμβόλαιο

Αν αποφασίσετε να απαλλαχθείτε από δυσχρωμίες ή καφέ (ή μελαγχρωματικές) κηλίδες με κρυοχειρουργικές μεθόδους, είναι σίγουρο πως δεν θα καλυφθείτε από το ασφαλιστήριο υγείας, καθώς η κοσμητική ιατρική εξαιρείται παραδοσιακά από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται